Son İSİG raporu, Ocak ayında sadece bir ayda 158 kişinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini gözler önüne serdi. Bu trajik olaylar maalesef Türkiye'de yıllardır yaşanıyor.

İSİG'in raporuna göre; Ocak ayında 7'si çocuk 158 kişi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İş güvenliğinin olmadığı denetimlerin yapılmadığı ciddi anlamda cezai müeyyidelerin uygulanmamasının sonucunu yaşıyoruz aslında. İnsanların gözünü o kadar para hırsı bürümüş ki; gözler kör, kalpler taşlaşmış, kulaklar sağır olmuş ve vicdan denen şey unutulmuş durumda.  Bazı insanlar paranın peşinden o kadar hızla koşuyor ki ahlak onlara yetişemiyor.

Bir ayda 7'si çocuk 158 can iş kazalarında önlem alınmaması sonucu yaşamını yitiriyor. Ve bu da yapanın yanına kar kalıyor. Bu durum öyle bir hal almış ki artık bu tür olaylar sıradanlaşmış, duyarsızlık almış başını gidiyor. Cezalar caydırıcı değil.  

Modern, gelişmiş, insan haklarına saygılı bir toplumda kolay kolay tedbirsizlik sonucu ölümleri bu kadar göremezsiniz. Ama maalesef bizde her şey unutuluğ gidiyor. İş kazlarında, tedbirsizlik sonucu onlarca ölümün olduğu nice iş kazaları unutulmadı mı.

Yine; olay kadere havale edilecek ve her şey başladığı yerden devam edecek.

İşin bir diğer boyutu da Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında meslek öğrenmek için kurslara gönderilen ancak, en ağır şartlarda çalıştırılan ve ölen çocukların olması. Çocuklar eğitim adıyla ağır işlerde çalıştırılıyor. Daha geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da, montaj için klima motorunu çatıya çıkarmaya çalışan çocuk işçi, yaşamını yitirdi.  

Ocak ayında 18 yaş altında 7 çocuk çalıştırıldıkları yerlerde güvenlik tedbiri alınmaması sonucu yaşamlarına veda etti.

İSİG raporunda Mesleki Eğitim Merkezi’ne (MESEM) dikkat çekilerek, “Çocuk işçiliğini ‘mesleki eğitim’ adıyla pazarlayarak ‘Bir gün okulda dört gün iş yerinde’ diyerek ‘öğrenci’ adıyla kitleselleştirildiği, eğitim ile sanayinin iç içe geçirilmesi, çocukların ‘ucuz işgücü’ olarak işgücü pazarına atıldığı anlatılıyor.

''Bu durum özellikle mevsimlik tarımda sıkça meydana gelen çocuk işçi ölümlerini şehir içine taşımakta ve görünür kılmaktadır. MESEM’li çocuklar 81 şehirde 922 ilçededir. Her ailenin bir üyesidir ya da tanıdığımız bir çocuktur'' denilen bu rapor dikkate alınmalıdır.

Ölümlerin önüne geçmek, alınacak önlemlerle mümkün. Bu önlemler de insan hayatından daha değerli olmamalı.