Türkiye'nin gündemini meşgul eden bir konu olarak öne çıkan Eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için DEM Parti'den aday olacağını açıklaması, siyasi kulislerde heyecan ve belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Başak Demirtaş'ın adaylığı, Kürt seçmende geniş bir destek bulurken, bazı çevreler de "Neden Diyarbakır değil de İstanbul?" sorusunu sormaktan geri durmuyor.

Ancak, siyaset sahnesinde çok fazla görünmeyen Başak Demirtaş'ın adaylık konusu parti içinde ve bazı çevrelerde sürpriz oldu.

Eşinin cezaevine girmesiyle birlikte ortaya çıkan yeni dinamikler, Başak Demirtaş'ın adaylık potansiyelini artırdı. 

Selahattin Demirtaş 2016 yılından bu yana Edirne Cezaevi''nde yatıyor. Kürt seçmen tarafından sevilen bir figür olan Demirtaş'ın bu durumu, adaylığı kabul edilmesi halinde Başak Demirtaş'a olumlu yönde yansıyacaktır.

Ancak, DEM Partisi içinde Başak Demirtaş'ın adaylığına yönelik 3 farklı görüşün olduğu söyleniyor. DEM'de, "Hiç aday çıkarmayalım", "Demirtaş dayatmasına karşı çıkalım, kendi adayımızı belirleyelim" ve "Demirtaş'ı destekleyelim" yaklaşımları arasında bir belirsizlik hakim. 

Adaylık sürecinden sonra Başak Demirtaş'ın istifa kararı aldığı söylentileri, kamuoyunda soru işaretleri uyandırırken, bu durum DEM Partisi içindeki çekişmeleri daha da alevlendirebilir.

Siyasi arenada çatışma ve belirsizlik devam ederken, DEM Partisi'nin tutum belirlemesi ve Başak Demirtaş'ın adaylık serüveni, yakından takip edilecek bir konu olarak öne çıkıyor.

DEM tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa, Başak Demirtaş'ın aday gösterilip gösterilmeyeceği de henüz kesin değil. 

Parti kurulları ''Başak Demirtaş gibi bir figür varken, başka bir isme karar verebilir mi?'' sorusuna; ''aday havuzunda bir çok güçlü figür bulunduğunu ve Demirtaş'ın da bu aday havuzunda yer aldığı'' açıklamaları, bir sürprize işaret ediyor.

Hangi aday olursa olsun, ciddi bir oy potansiyeli olan DEM'in İstanbul'da kazanması zayıf bir ihtimal. Aday gösterilmesi stratejik bir hamle olarak değerlendiriliyor. 

Aday havusundan 10 şubatta Demirtaş mı ya da farklı bir isim mi çıkacağı Kürt seçmen tarafından merakla bekleniyor.