Diyarbakır’da onbinlerce kişi, bakan olduktan sonra ilk kez Diyarbakır’a gelecek olan gelecek İbrahim Yumaklı’yı, sorunlarını ve taleplerini anlatmak için bekliyor. 

Tarim Ve Orman Bakani Yum 538.JpgDiyarbakır’da son iki aydır yağış olmaması nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan onbinlerce çiftçi, hafta sonu Diyarbakır’a gelmesi beklenen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı bekliyor. Bakan olduktan sonra Diyarbakır’a ilk kez gelecek olan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı için sorun ve talepleri içeren raporlar hazırlandı. 

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Bakan Yumaklı’ya sunulmak üzere çiftçi ve üreticilerin yaşadıkları sorunlar ve Dicle Kralkızı Barajı GES Projesi hakkında yaşanan sorunlar ile ilgili rapor hazırladı. 

Suleyman Iskenderoglu“EKİNE VERDİĞİ ZARAR KARŞILANAN RÜZGARIN HIZ LİMİTİ DÜŞÜRÜLMELİ”

Hazırlanan rapora göre, saatte 62 kilometre hızla gelecek olan rüzgar sonucundan etkilenen tarım ürünlerinin zararları karşılanması; maddesindeki hız şartının saate 32 kilometreye düşürülmesi ve ayrıca rüzgarın arazi yapısına göre değerlendirilmesi istendi. 

TARSİM’in bölgelere göre değil, tüm Türkiye şartlarına göre karar verdiği belirtilen raporda, “Örneğin; Tapulaştırma sonucunda oluşan bölge sıkıntıları fiili kullanım alanı ile çözülürken, TARSİM çiftçinin sigortaları bu şartla yaparken, oluşan hasat hasarında ise, tapu kaydı baz alındığı için parsel uyuşmasızlığı denilerek hasarlar ödenmemektedir” denildi. 

68929432 Xl.jpgEkspertizlerin hasarlı yerleri görmeyip hasar görmemiş yerleri genelde belgeleyip çiftçileri mağdur ettiği ileri sürülen raporda, “Sigortalı araziye gelen ekspertizler kuraklıktan zarar görmüş hasadın incelemesini yaparken köy bazlı çalışması haksızlıktır. Sigortasını yapan çiftçiyi baz almayıp bütün köy arazilerinde örnek alıp sonuca gidiyor. Lakin numune alınan ya da inceleme yapılan arazinin sulak mı sulu mu incelmesi yapılmadan ‘Verim yerindedir’ kararı alması sigortasını yapmış ve hasar görmüş çiftçi ye yapılan büyük bir haksızlıktır” denildi. 

Başkan İskenderoğlu hazırladığı raporda, ciftçi ve üreticilerin gübre desteğinin artırılması ile ilgili yoğun talep olduğu için talebin bakanlık tarafından karşılanmasını çiftçi ve üreticiler adına talep ettiği raporda devamla şöyle denildi:

Aa 20240120 33487484 33487482 Tarim Ve Orman Bakani Yumakli Antalyada Sera Gezdi.jpg“HÜKÜMET İTHALAT KOZUNU KULLANMAKTAN VAZGEÇMELİ”

“Çiftçi ve üreticilerimizin her hasat sezonun arifesin de devlet tarafından gerek özel sektör ve TMO’ya gümrük vergisini sıfır edip  ithalat kapılarını  açması çiftçi ve üreticilerimize karşı hükümetin ithalat silahını kullanmasından bir önce vazgeçilmelidir. Çiftçilerimizin dünyadaki diğer çiftçilerle rekabet edebilmesi için ithalata sınırlandırma getirilip yerli üretim mutlaka desteklenmelidir. Mazottan, gübreye, tohumdan ilaca kadar birçok girdinin çok önemli bir kısmı ithal. Kur riski her daim kenarda bekliyor. Bu riskleri bertaraf etmeye yönelik şu ana kadar alınmış bir önlem ya da atılmış bir adım yok. Maliyetlerin sağlıklı şekilde yönetilemediği bir ortamda üreticinin rekabetçi olmasını beklemek hayal. Bu ortamda rekabetçilik bir yana üretici mağdur oluyor. Çiftçi için tarımsal üretim kârlı ve cazip olmaktan çıkıyor.”

GES PROJESİ RAPORU

Diyarbakır’a ilk kez gelecek olan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sunulmak için hazırlanan ince raporda ise, Dicle Kralkızı Barajı GES Projesi hakkında yaşanan sorunlar yer aldı. Enerji maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı GES (Güneş Enerji Santrali) devreye girmesiyle birlikte çiftçi ve üreticilerin girdi maliyetlerinin en büyük kalemini teşkil eden enerji maliyetleri düşeceğinden hem sulama birliği hem çiftçilerin girdi maliyetleri düşeceğini belirtildi. 

Raporda, çiftçilerin üretim yapmasının önünü açacak olan, yaz aylarında çiftçiye verilecek indirimli elektrik enerji maliyetlerini karşılayacak, kış aylarında ise sulama birliklerini ayakta tutacak ve gelir kaynağı olacak GES projesi çiftçi ve üreticiler için önemli bir konu olduğu vurgulandı.

Editör: FERİT ASLAN