Yukarı Mezopotamya Havzası, Bereketli Hilal’in kuzeyi olarak kabul edilir. Yıllar önce Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki Körtiktepe ve Ergani ilçesindeki Çayönü’nde yapılan kazılarda Diyarbakır’ın yaşı 12 bin 500 yıl olarak hesaplanmıştı. Burası Yakındoğu coğrafyasının en eski yerleşim yeri. Balıkçılığın, avcı-toplayıcılığın, tarımın anavatanı. İnsanlığın ilk besin kaynakları bu topraklarda filizlendi. Bakır ilk burada dövüldü, çömlek ve metal aletler ilk burada yapıldı. Ekmek, ilk bu topraklarda mayalandı. Binlerce yıldır Bereketli Hilal’i besleyen Dicle ve Fırat, burada hayat buldu.

Öz-Sağlık Sendikası 1 Mayıs’ı Diyarbakır’da kutladı Öz-Sağlık Sendikası 1 Mayıs’ı Diyarbakır’da kutladı

Dicle Ve Fıratın Birleştiği Yer

Bölgenin Bereketli Hilal olarak adlandırılmasının temel nedeni Fırat ve Dicle gibi iki büyük nehri barındırması ve iklimi sebebiyle tarih içinde en önemli besin maddelerini insanoğluna sunmasından kaynaklanmaktadır. Ve  Dicle, Fırat’ın  “Berketli Hilal”i beslediği yıllardır sır değil. Ancak nasıl beslediğine bir de uzaydan bakmak lazım.

Yıllardır bilinmezlere ışık tutan Uluslararası Uzay Ajansı tarafından çekilen görüntülerde, İnsanlık tarihinin başladığı toprakların iki atardamarı, iki can suyu…Dicle ve Fırat’ın, Türkiye’den Suriye’ye, oradan Irak’ı gidişi muazzam görünüyor.

Editör: HABER MERKEZİ