Nazmi Kahraman

Öğretmen ve iş insanı Refik Türk, mezun olduğu köy enstitüsü anılarını ''Hoşot-Dicle Anıları'' kitap haline getirdi.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bulunan ve daha sonra kapatılan Dicle İlk Ögretmen okulu'ndan 1976 yılında mezun olan ögretmen ve iş insanı Refik Türk, uzun süredir üzerinde çalıştığı okul anılarını derleyerek kitaplaştırdı.

Türk, Dicle Köy Enstitüsü'nden İlk Öğretmen Okulu'na "Hoşot-Dicle Anıları" nı, dönemin Öğretmen adayları arkadaşlarıyla birlikte derledi.

Türk'ün ilk kitabı olan ''Hoşot-Dicle Anıları'' Ozan yayıncılık tarafından basıldı. 317 sayfadan oluşan kitapta 311 konu yer alıyor. 

Refik Turk

Diyarbakır Valiliği’nden sağanak uyarısı Diyarbakır Valiliği’nden sağanak uyarısı

Ön sayfasında, konuk yazarlar ve katkı sananlara teşekkür yazısının yer aldığı kitabın arka kapağındaki tanıtım yazısında şu ifadeler yer alıyor:

''Bizler, Dicle Köy Enstitüsü ve Dicle İlköğretim okulu eski öğrencileri olarak okulumuzu, bölgemizi, insanımızı ve ülkemizi seviyoruz. Hizmet ettik ve ediyoruz. Hele bu hizmet alanı köy enstitüsü mirasıysa, bu uğurda canla başla hazırız. Bizim yerimiz, adresimiz Dicle Köy Enstitüsü'nden devir aldığımız Dicle İlk Öğretmen Okulu'dur. Çeketimizi alıp okuldan mezun olduğumuz günden sonra da adresimiz değişmedi. Biz buradayız, biz buralıyız. Bu okulun varisiyiz. Bizler bu okulun eseriyiz. Okulumuzu unutmadık.''

Refikturk2

Öğretmen yetiştirmek amacıyla 1944 yılında Köy Enstitüsü okulları kurulur. Köy enstitüsüleri 1954 yılında kapatılarak, ilk ögretmen okullarına dönüştürülür. İlk öğretmen okulları da ömrü fazla sürmez; 1976 yılında o da kapatılır.

REFİK TÜRK KİMDİR

Refik Turk1

Refik Türk, 1954 yılında Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Şehbuba "Özbek" Köyü'nde doğdu. 1967-1974 yıllarında Dicle İlk Öğretmen Okulu'nda okudu. İlkokul öğretmeni iken Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü"nü bitirdi. 1999 yılında emekli olup, halen mermer-maden işleri ile uğraşmaktadır. Evli ve 2 kız çocuğu babasıdır.

Öğretmen okulu döneminden beri şiir, öykü ve roman yazma çalışmaları devam ediyor.

Editör: EYYUP KAÇAR