Yunan filozof Platon'un kayıp mezarı, İtalya'nın Pompeii yakınlarında bulunan antik bir Roma kasabası olan Herculaneum'da yapılan bir keşifle gün yüzüne çıktı.

İtalyan araştırmacılar, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sırasında kömürleşmiş antik parşömenler arasında saklanan bilgileri çözmek için yapay zekayı kullandı.

Pisa Üniversitesi'nden filozof Graziano Ranocchia ve ekibi, antik parşömenlerde saklanan metni ortaya çıkarmak için son teknolojiyi kullandılar. Bu metinler arasında, Platon'un öğrencisi Philodemus'un eserleri yer alıyordu. 

Philodemus'un yazdıkları arasında, Platon'un mezarının Akademi'nin bahçesi yakınında olduğu ve Atina'daki Museion'un yanında gömüldüğüne dair belirtiler bulunuyordu. Bu, bilim dünyasının önceden bilinen bilgileri yeniden değerlendirmesine ve Platon'un mezar yeri hakkında yeni bir anlayış 
geliştirmesine olanak tanıdı.

PLATONLA İLGİLİ ÇARPICI AYRINTILAR

Araştırmacılar ayrıca metinde, Platon'un hayatına ve ölümüne dair çarpıcı ayrıntılar keşfetti. 

Çevrilen metin Platon'un MÖ 404 ile 399 yılları arasında nasıl ''köleliğe satıldığını'' da detaylandırıyordu. (Daha önce bunun MÖ 387'de meydana geldiği düşünülüyordu).

Metnin bir başka bölümünde ise, Platon'un Trakyalı barbar bir müzisyenin müzikal ve ritmik yeteneklerini küçümsediği karakterler arası bir diyalog anlatılıyor.

Bu keşif, yapay zeka teknolojisinin tarihi ve arkeolojik araştırmalarda nasıl kullanılabileceğine dair heyecan verici bir örnek sunduğu belirtildi.

Araştırmacılar, Vezüv Yanardağı'nın patlamasından sonra kalan antik parşömenleri okumak için yapay zekayı başarıyla kullanarak, tarih öncesi döneme ışık tuttuklarını söyledi.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN