Dünyanın ilk bilgisayarları son görülmesinden yaklaşık 50 yıl sonra İngiltere'deki bir evin temizliğinde kazara yeniden keşfedildi.

Yaygın olarak ilk tek mikroçipli PC'ler olarak kabul edilen iki Q1 mikro bilgisayarı, Birleşik Krallık'taki bir evde temizlik işçileri tarafından bulundu.
Bu keşif, dünyada hayatta kalan birimlerin toplam sayısını üçe çıkardı.

Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor

MASAÜSTÜ BİLGİSAYARIN ÖNCÜSÜ

Just Clear'in kurucusu Brendan O'Shea, WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, ev temizleme şirketi çalışanlarının bir mülkü temizlerken birkaç kutunun altına gömülü iki Q1'i bulduğunu söyledi. 

Buklunan iki modelin en son 1970'lerde bir petrol sondaj şirketi tarafından kullanıldığını ve bilinen diğer modelin yerinin İskandinavya'da bir yerlerde olduğunun düşünüldüğünü kaydeden O'Shea, şöyle dedi:

''Temizlik işçileri başlangıçta ne buldukları hakkında hiçbir fikirleri yoktu. Bulunan cihazlar uzmanlarca incelendi. Cihazların tek çipli bir mikroişlemciyle çalışan dünyanın ilk tam entegre masaüstü bilgisayarları olduğu belirlendi.

American Q1 Corporation tarafından 1972 yılında üretilen Q1, turuncu ve siyah tasarıma ve plazma ekrana sahip endüstriyel bir bilgisayardı ve modern masaüstü bilgisayarın öncüsü olarak görülüyor.''

''Q1 OLMASAYDI, PC, MAC, APPLE, ANDROİD TELEFONLAR OLMAZDI''

Bulunan Q1 Corporation'ın bilgisayar teknolojisinin gelişiminde önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydeden O'Shea, ''İlk çeyrekten önceki bilgisayarlar çok çipli mikroişlemcilerle donatılmıştı; ancak bu makine, Intel 8008 adlı tek bir çiple tasarlanan ve çalıştırılan ilk makineydi'' dedi.

Birleşik Krallık'taki Kingston Üniversitesi'nde bilgisayar profesörü olan Paul Neve de, yaptığı bir açıklamada, şöyle dedi:

''Q1 Corporation olmasaydı PC'ler, Mac'ler, Apple veya Android telefonlar olmazdı. 1970'li ve 1980'li yıllardaki ilk öncüler. Günlük yaşamın her yerinde bulunan modern bilgisayarın temelini attı. 

BİLGİSAYARLAR SERGİLENDİ

Bilgisayarlar, ZX Spectrum ve BBC Micro da dahil olmak üzere bilgi işlem tarihinin anahtarı olan diğer birkaç cihazla birlikte Kingston Üniversitesi'nde "Her Şeyi Oluşturmak: Geleceği inşa eden makinelerin sergilenmesi" adlı bir sergide geçici olarak sergilendi. 

Bir müze veya koleksiyoncunun bunları özel olarak satın almak istemediği sürece iki Q1'in artık açık artırmayla satılabileceği bildirildi.

Editör: EYYUP KAÇAR