Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,93 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 64,77 olarak gerçekleşti. Bu rakam, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en yüksek yıllık enflasyon oldu.

“Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü” “Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü”

TÜFE’deki değişim 2023 yılı aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,77, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,86, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,77 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,86 olarak gerçekleşti.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU: İŞTE YENİ MAAŞLAR

Aralık ayı enflasyon verileri, milyonlarca memur ve emekli için büyük önem taşıyordu. Çünkü, memur ve emekli zamları, 6 aylık enflasyon farkına göre belirleniyordu. Aralık ayı enflasyonuyla birlikte, 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu.

Enflasyon rakamları ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı da açıklanacak.

TÜİK'in açıkladığı verilere enflasyon aralık ayında aylık bazda 2,93, yıllık bazda 64,77 olarak açıklandı.

TÜFE'deki değişim 2023 yılı aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,77 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,86 olarak gerçekleşti.

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDEYDİ?

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,19 artacağını tahmin ediyor.

AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Ocak Çarşamba günü açıklanacak aralık enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 10 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,19 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin aralık ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,90, en yüksek yüzde 3,60 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 61,98 olan yıllık enflasyonun yüzde 65,19'a çıkacağı hesaplanıyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de aralıkta yüzde 42,39 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi kasımda yüzde 3,28 artış göstermişti.

Editör: Ayşegül Yaşar