Satürn'ün uydusu Enceladus'ta uzaylı yaşam izleri Satürn'ün uydusu Enceladus'ta uzaylı yaşam izleri

Elektrik elektronik bölümü 11. sınıf öğrencisi Toktaş, afetlerde enkaz altında kalanların kurtarılması için elektrik elektronik teknolojisi bölümü öğretmenleri Bilal Gözcü ve İlyas Güngör'ün desteğiyle ısı ve sese duyarlı robot geliştirdi.

Toktaş, öğretmenlerinin desteğiyle enkaz altında hayat kurtaran "Örümcek" isimli robot geliştirdiklerini söyledi.

Doğal afetlerde enkaz altında kalanlara hızlı şekilde ulaşmak için tasarladıkları robotun telefon ve bilgisayarla yönlendirebilme özelliğine sahip olduğunu anlatan Toktaş, "AFAD, AKUT, UMKE birimleri tarafından kullanılması için tasarladığımız projemiz, TÜBİTAK'ın düzenlediği bölge yarışmasında ikinci oldu. Projemiz Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı." dedi.

Gözcü ise enkaz altında hayat kurtaran robot tasarlamak isteyen öğrencinin geliştirmek isteyen Toktaş'a destek sunduklarını belirtti.

Enkaz altında kalanların kısa sürede kurtarılması için vücut ısısına duyarlı robot geliştirdiklerini vurgulayan Gözcü, "Bu robot, çığ ve heyelan olan bölgelerinde de vücut ısısını algılayıp daha rahat şekilde insanlarımız zarar görmeden kurtarılmasını sağlayacaktır. Robotumuzda ileri geri, aşağı yukarı hareket etmesi servo motorlar ile ısı ve sesi algılayabilen sensörler bulunuyor. Bu sensörler sayesinde enkazda kalanlar rahatlıkla kurtarılabilecek." diye konuştu.

Gözcü, TÜBİTAK yarışmasında bölge ikinciliğini elde eden hayat kurtaran robotu daha da geliştirerek, enkazların daha da alt kısımlarında kalanların kurtarılmasına vesile olabileceğini kaydetti.

Editör: Nazmi Kahraman