Yeni bir araştırma, sağlıklı yaşam tarzının genetik faktörleri %60 oranında dengeleyebileceğini buldu. "Hiç sigara içmemek, düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku süresi ve sağlıklı beslenme" uzun bir yaşam tarzı için idealdir. İşte Ömrünüzü 5 yıl uzatmanın sırrı…

'Bal avcıları' doğal bal peşinde 'Bal avcıları' doğal bal peşinde

Yeni bir araştırmaya göre sağlıklı yaşam tarzı, genetiğin etkisini yüzde 60'tan fazla dengeleyebilir ve yaşamınıza beş yıl daha ekleyebilir.  Bazı insanlar genetik olarak daha kısa yaşarlar.

Yaşam tarzı değişkenlerinin, özellikle sigara içme, alkol tüketme, diyet ve fiziksel aktivite gibi faktörlerin uzun ömür üzerinde etkisi olabileceği de biliniyor.

Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzının genetiği ne ölçüde dengeleyebileceğini anlamak için şu anda yapılan hiçbir çalışma yok.

GENETİK ETKİLERİ YÜZDE 62'SİNİ ELE ALIYOR

Uzun vadeli araştırmalar, sağlıklı bir yaşam tarzının, yaşamı kısaltan genlerin etkilerini yüzde 62 oranında telafi edebileceğini ve yaşam sürenizi beş yıl kadar uzatabileceğini gösteriyor.

Bu çalışma, sağlıklı bir yaşam tarzının genetik faktörlerin yaşam süresini kısaltma üzerindeki etkisini azaltmada ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik eden halk sağlığı politikaları, geleneksel sağlık hizmetlerini güçlendirecek ve genetik faktörlerin insan ömrü üzerindeki etkisini azaltacaktır.

YAŞAM TARZI ŞANSLI GENLERDEN DAHA ÖNEMLİDİR

Çalışma, sağlıksız bir yaşam tarzına ve daha kısa yaşam süresine sahip genlerin, daha şanslı genlere ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip insanlarla karşılaştırıldığında erken ölüm riskini iki kattan fazla artırdığını buldu.

Daha kısa yaşam süresi veya erken ölüm gibi genetik risklerin, sağlıklı bir yaşam tarzı uygulamasıyla yaklaşık yüzde 62 oranında azaltılabileceği bulundu.

"Hiç sigara içmemek, düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku süresi ve sağlıklı beslenme", daha uzun bir yaşam için en iyi kombinasyon olduğu bulundu.

Editör: Ayşegül Yaşar