Deniz seviyesinin düşükmolduğu zamanlarda yaşanan gelgitler, Tunç Çağı'na ait bir savunma duvarını ortaya çıkardı.

İrlanda'nın gizemli tarihi, batı kıyısındaki Clew Körfezi'nde büyük bir keşifle aydınlanıyor. Deniz seviyesinin düşük olduğu zamanlarda ortaya çıkan düşük gelgitler, arkeolog Michael Gibbons'un liderliğindeki ekip tarafından Tunç Çağı'na ait savunma duvarlarının kalıntılarını açığa çıkardı.

James Webb teleskobuna 1.300 ışık yılı uzaklıktaki görüntüler yansıdı James Webb teleskobuna 1.300 ışık yılı uzaklıktaki görüntüler yansıdı

Gibbons'un WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamaya göre, Collanmore Adası ile Roscahill köyü yakınındaki kıstağın su altında kalan bölgesinde büyük kireçtaşı bloklardan inşa edilmiş surlar bulundu. Bu keşif, genellikle sular altında kalan bir kıstak üzerindeki duvarların ilk kez tanıtımını sağladı.

Deniz seviyelerinin düşük olduğu dönemde, kıstak ve adayı anakaradan gelecek saldırılara karşı korumak amacıyla inşa edilen bu duvarların M.Ö 1100 ile 900 yılları arasında yapıldığı düşünülüyor.

Gibbons, bu duvarların İrlanda'nın Bronz Çağı'nda inşa edilen diğer yapılarla benzerlik gösterdiğini belirtti.

Collanmore surlarının boyutu ve ölçeğinin, o dönemde adanın stratejik bir öneme sahip olduğunu gösterdiğini ifade eden Gibbons, bu tür yerleşimlerin yaygın olduğu Tunç Çağı'nda, bu adada büyük bir tepe kalesi bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Clew Körfezi'nin binlerce yıl önce denizin sular altında kalması sonucu oluşan 300'den fazla küçük adadan oluştuğunu anlatan Gibbons, son haftalarda gelgitlerin olağanüstü derecede düşük olduğu zamanlarda duvarları incelemeyi başardıklarını ve bu keşiflerin bölgenin tarihine yeni bir ışık tuttuğunu bildirdi.

Gibbons, Clew Körfezi'nin yaklaşık 40 km güneybatısındaki Omey Adası'nda da   Bronz Çağı ''sandık'' veya taş kaplı mezar bulunduğunu açıkladı.

Editör: EYYUP KAÇAR