"Gelişmiş Gürültü Engelleme" özelliğine sahip ultrasonik kulaklıklar, 2025 yılında kullanıcılarla buluşabilir. 

Bu yılın sonu veya en geç 2025 yılının başlarında piyasaya sürüleceği bildirilen ultrasonik kulaklıkla, parçalanıp tüylenme yaratan eski kulaklıklara veda etmemizi sağlayacak gibi görünüyor.

xMEMS adlı yeni bir firma, 0,25 inç x 0,25 inç (6,3 x 6,5 milimetre) ölçülerindeki Cypress ses çipini CES 2024'te tanıttı. Bu mikro hoparlör, geleneksel teknolojinin ötesinde bir deneyim sunmayı vaat ediyor ve temsilcilere göre, önümüzdeki yılın sonuna kadar kulakiçi kulaklıklarda ve diğer kulaklık modellerinde yer alacak.

Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı

Geleneksel hoparlör teknolojisindeki mıknatıs ve bobin yerine, Cypress mikro hoparlörü iki bileşenli bir silikon çip olarak karşımıza çıkıyor. Bir uygulama için özel entegre devre ve ultrasonik dönüştürücü, birden fazla yönden gelen sesleri engelleyebilen ve uzamsal ses özelliklerini simüle edebilen bir yapı sunuyor.

DAHA KALİTELİ SES SUNUYOR

Eski teknolojilerin aksine, Cypress mikro hoparlörü piezoelektrik etkisini kullanarak çalışıyor. Bu, sesin daha yüksek çözünürlüklü ve kaliteli bir şekilde üretilmesine olanak tanıyor. 

Ayrıca, ASIC çipi sayesinde elektrik sinyalleri işleniyor ve piezoMEMS dönüştürücüye iletiliyor, bu da hava darbelerini üreterek ses dalgalarına dönüşüyor.

xMEMS temsilcileri, Cypress çipinin geleneksel hoparlörlere göre sıfıra yakın faz kayması sunduğunu ve uzamsal ses deneyimine daha uygun olduğunu belirtiyor. Çipin daha hızlı mekanik tepkisi ve faz tutarlılığı, yüksek frekanslı seslerin daha etkili bir şekilde engellenmesini sağlıyor.

Cypress çipleri ayrıca, özel ses dalgaları üreterek gelişmiş gürültü engelleme teknolojisi oluşturmak için kullanılabilecek. Bu sayede, kulaklıkların maskelemede zorlandığı yüksek frekanslı seslerin daha etkili bir şekilde iptal edilebileceği düşünülüyor.

xMEMS, CES'teki tanıtımın ardından birkaç müşteriye numune göndermeye başladı ve Cypress'in üretime hazır versiyonunu 2024 Haziran'ında piyasaya sürmeyi planlıyor. Seri üretim ise 2024 sonu veya 2025 başında başlayabilir; böylece bu yenilikçi çip içeren kulaklıklar, gelecek yılın sonunda tüketicilerle buluşabilir.

Editör: EYYUP KAÇAR