Nazmi Kahraman / Özel Haber

Ortadoğu ve Arap dünyasında yaygın olan puşunun takılması bir zamanlar suçtu ve hapisle cezalandırılıyordu.

Puşu veya keyfiyeh Ortadoğu ve Arap dünyasında yaygın olarak kullanılan kenarları saçaklı, kırmızı beyaz ve siyah beyaz minik kare desenlerini oluşturan pamuklu, yünlü bir çeşit baş örtüsüdür. Yaser Arafat'ın simgesi niteliğindeki giysi yazın sıcaktan, kışın soğuktan korunmaya yarar.

Yöreye göre ismi değişen poşu, puşu, puşi, agal, pıştek gibi isimlerle anılan bu giysi, Türkiye'de de başta Diyarbakır olmak üzere bir çok yörede kullanılır. Hayvancılık, çobanlık yapan, Yörükler de kullanırlar. 

SOSYETE DE KULLANIYORDU

posu-1

Aksesuar olarak kullanılan poşu, bir zamanlar sosyeteye de girdi. Sosyetenin tanınmış bir çok ünlüleri poşuyu aksesuar olarak kullandı. Poşu bazı defileler de de yer aldı.

puşisibel

Deveciler ve Yörükler genel olarak kabartmalı işlemeli olan siyah ve kavun içi rengi olan puşuyu kullanır. Araplar ise siyah ve beyaz olan geniş türlerini tercih eder. Geniş olmasi nedeniyle üzerinde namaz bile kılınır. Afganistanlılar ise eskitme renklerden siyah ve kahverengi poşuları tercih ederler. Diyarbakır'da ise genelde Karacadağ bölgesinde oturanlar kullanır.

puşiimiezalı

POŞU NASIL BAĞLANIR

Ortadoğu'da geneleksel bir giysi olarak kullanılan poşu, Osmanlı döneminde kuşak, yani pıştek olarak kullanılıyordu.

Posuyu köşeden köşeye ikiye katladıktan sonra pelerin gibi omuzlarımızda üzerine yerleştirin. Sonrasında her iki köşesini de başınızın veya kaküllerinizin üzerine doğru getirin ve bağlayın. Üste kalan köşeleride ön kısmın altına yerleştirin ve kullanmanın keyfini sürün.

TAKMANIN CEZASI HAPİSTİ

POŞU

Güneydoğu kültüründe de yer alan poşuya zamanla yasaklama getirildi. Özellikle 1980'li yıllarda puşu takanlar direkt gözaltına alınıyor ve hakkında işlem başlatılıyordu. 

Geçmişte bölgede puşu taktıkları için çok sayıda kişi gözaltına alınıp hapis cezasıyla cezalandırılırken, konu meclis gündemine dahi taşınmıştı. Poşu TBMM'de sert tartışmalara neden olurken, bazı milletvekilleri olayı protesto etmek amacıyla poşu takarak kürsüye çıkıp konuşma yapmıştı.

puşiler-1

Özellikle sarı, kırmızı, yeşil renkler ve poşu bir zamanlar ''Terör örgütü propagandası'' yapmak suçuna giriyordu ve 5 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. 

Günümüzde ise bu rekleri kullanmak ve poşu takmak artık bir suç olarak kabul edilmiyor.

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”


 

Editör: EYYUP KAÇAR