Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) Diyarbakır Dicle Üniversitesine sevindirici bir haber daha ulaştı.

Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilsen Tural yürütücülüğünde Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim dalı iş birliği ile ‘Steril Vücut Sıvılarında Düşük Yoğunluklu Mikroorganizmaların Manyetik Nanoparçacıklar ile Yakalanarak Yoğunlaştırılması’' projesi TÜBİTAK 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı Sbag kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

MİKROORGANİZMALARIN ÇOĞALTILMASI AMAÇLANIYOR

Proje kapsamında geliştirilecek yöntemde, bakteriyel menenjit tanısına yönelik olarak Beyin Omurilik Sıvısı örneklerinde santrifüj cihazı ile yoğunlaştırılamayan 1 ml’den daha az ve düşük konsantrasyonlu infeksiyon etkeni mikroorganizmaların, Manyetik Nanopartiküllere etkili bir şekilde tutunmasını sağlayarak, sadece bir mıknatıs kullanarak sıvısından manyetik ayırma tekniği ile ayırarak yoğunlaştırılması ve çoğaltılması amaçlanmıştır. 

Sağlık sektöründe, özellikle tıbbi teşhis ve tedavi alanında kullanılacak yenilikçi çözümler sunması hedefleyen projeye Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, Prof. Dr. Servet Tural, Prof. Dr. Erdal Özbek, Prof. Dr. Hakan Temiz, Dr. Öğretim Üyesi Erdal Ertaş, Uzman. Dr. Nurullah Uzuner, Tıbbi lab. Teknisyeni Mehmet Çavdar da katkı sunuyor.

du-3

Editör: Özgür Ayaydın