Ferit Aslan

Diyarbakır Sur’da 2016 yılından beri başlanan tescilli yapıların restorasyonunda skandal bir iddia ortaya atıldı. Kurulun kararına rağmen bazı evlerin aslına uygun yapılmadığı ortaya çıktı.

-178Diyarbakır merkez Sur ilçesinde 2015 yılının Kasım ayı ile 2016 yılının Mart ayı arasında gerçekleşen, “’Hendek-Barikat” operasyonlarının ardından tescilli yapıların restorasyonu için yapılan çalışmalara yönelik ciddi tepkiler geliyor. Tescilli evlerin restorasyon işlerinin projelere uygun yapılmadığı, bazı tescilli evlerin onarım sırasında hasar gördüğü ve bu nedenle bazı evlerin tescilli unvanını kaybettikleri belirtildi.

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi

-174

Aynı zamanda Restoratör olan Rutbettin Ucakan, Sur’da restore edilen ve 3 yıldır bitirilemeyen evleri için Kültür Varlıkları Kuruluna yapılan yanlış restorasyon ile ilgili 21 Ekim 2021’de başvurduklarını belirterek, kurulun yapılan yanlış restorasyonu başvuruları üzerine tespit ettiğini söyledi.

KURUL, “GEREĞİ 2 AYDA YAPILMAZ İSE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan başvuru üzerine gelen cevap yazasında, “Onaylanan revize restorasyon projesine aykırı uygulamaların (uygulaması yapılan duvar Örgüsü ve niş formlarının onaylı proje ile örtüşmemesi) yer aldığı tespit edildiğinden söz konusu aykırı uygulamaların iki ay içerisinde onaylı  projeye uygun hale getirilmesi gerektiği, aksi takdirde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı, Onaylı proje doğrultusunda yapılan uygulamalar sırasında yapının  özgün durumuna ilişkin yeni verilere ulaşıldığı tespit edildiğinden tescilli taşınmaza ilişkin revize projelerin hazırlanarak Kurulumuza iletilmesine karar verildi” denildi. Söz konusu yazının restorasyonu yapan firmaya da gönderildiği ama değil 2 ay 2 yıl geçmesine rağmen bir işlem yapılmadığı belirtildi.

-175“25-30 TESCİLLİ EV 7 YILDIR BİTİRİLEMEDİ”

Restorator Rutbettin Ucakan, restorasyon işini alan firmanın Sur’un Fatihpaşa, Savaş ve Dabanoğlu Mahallelerindeki 25-30 evi 3 yıldır bitiremediklerini de belirterek, “Yapıların bazılarında alt yapı sorunu olması nedeneyli firma bunu bütün evlerde varmış gibi göstererek işi tasfiye dilekçesi verdiklerini duyduk" dedi.

-176Savaş Mahallesi eski muhtarı Abdulkerim Turhan ise, bu yönde çok şikayet aldıklarını, yapılan yanlış işler ile tarihi tescilli yapılara zarar verildiğini söyledi. Eski muhtar Turan, denetim olmadığı için, işi alan bazı firmaların kafalarına göre iş yaptığını ve birçoğunun deprem bölgesine gittiğini söyledi.  Turan, Diyarbakır’ın bu tarihi değerlerini resmi olarak korumak ile görevli Kültür Varlıklarını Koruma kurulunun ise yaşananları seyirci kalmakla suçladı.

-177

Editör: Ferit Aslan