Ayşegül Yaşar

Şimşeklerin dansı tarihi aydınlattı Şimşeklerin dansı tarihi aydınlattı

Diyarbakır'da bir asır önce başlayan helvacılık yolculuğu babadan oğula 3 kuşaktır devam ediyor.

Diyarbakır'ın muhteşem lezzetlerinden biri olan helva, ailenin üç kuşaktır sürdürdüğü bir geleneğin ta kendisi. 1923 yılında, Ermeni ustalardan aldığı bilgiyle başlayan serüven, bugün Asrın Helvacılık adı altında torunlar tarafından devam ettiriliyor.

Hasan Usta'nın, Diyarbakır'ın Dağkapı semtinde açtığı küçük dükkanla başlayan bu hikaye, zamanla şehrin damak zevkine hitap eden bir mirasa dönüştü. Helva yapımının inceliklerini Ermeni komşusundan öğrenen Hasan Usta, bu eşsiz lezzeti Diyarbakır halkıyla buluşturdu.

H E L V A C I1

Ailenin mirası haline gelen helvacılık geleneği,  Hasan Helvacı'dan Sezai Helvacı'ya, şimdi de Engin Helvacı tarafından sürdürülüyor. Ailenin en küçük bireyleri bile bu eşsiz geleneği öğrenerek geleceğe hazırlanıyor.

Ürünleri arasında cevizli, kakaolu, tahin helvaları bulunuyor. Hasan Usta'dan bu yana geçen yıllar, helva yapımındaki özeni ve lezzeti koruyarak, bir aileden diğerine miras olarak aktarılıyor. 

Diyarbakır'ın tarihini ve kültürel zenginliğini de barındıran helvalara yurt içi ve yurt dışından da taleplerin olduğu belirtiliyor.

Bu lezzet dolu serüven, geçmişten günümüze kadar olan yolculuğunda, her damakta unutulmaz bir iz bırakmaya devam ediyor.

Editör: EYYUP KAÇAR