Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

Diyarbakır'da 40 yıl önce Şehitlik Semti'nde 84 kişinin ölümüyle sonuçlanan facia yaşanmıştı.

Bir zamanlar kasap, bakkal, hamal, terzi gibi isteyen herkesin müteahhitlik yapabildiği ve denetimlerlerin yapılmadığı dönemdi. Diyarbakır'da Hicret Apartmanını yapan müteahhit de hamallıktan bu işe girmişti. 

Müteahhit Kermo Dalmış, Şehitlik Semti'nde 7 katlı 28 daireli bina yaptırdıve adını da Hicret Apartmanı koydu. Hamallığı bırakarak müteahhitliğe soyunan Kermo Dalmış, apartmanın en üst katını da kendine ayırmıştı. Ancak, sağlam diye yaptırdığı ve en üst katında oturduğu bina 3 ocak 1983 tarihinde yıkıldı. Yaşanan faciada, enkaz altında kalan 84 kişi yaşamını yitirmişti. Dalmış ve ailesi çökme sırasında evde olmadığı için kurtulmuştu.

''ÇÖKME ALLAH'IN EMRİ İLE OLDU''

Yapılan inceleme sonucu eksik malzeme kullanıldığı için çöktüğü belirlenen Hicret Apartmanı'nı yapan müteahhiit Kermo Dalmış, yurt dışına yurt dışına kaçmak isterken, Mardin'in sınır ilçesi Kızıltepe'de polis tarafından yakalandı. 

Yargılanmak üzere Diyarbakır'a getirilen Dalmış 1. Asliye ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarıldı. 84 kişinin ölümünden sorumlu olarak hakim karşısına çıkarılan ilk okul mezunu dahi olmayan Dalmış, duruşmada, eskiden hamallık yaptığını, 8 bin lira ile işe başladığını ve 16 bina yaptığını belirtti.

Apartmanın yapımında eksik malzeme kullanmadığını, gereken malzemeyi fazlasıyla kullandığını söyleyen Dalmış, binanın yıkılmasıyla ildili de; ''çökme Allah'ın emri ile oldu'' demişti.

Birinci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 8 yıl 3 ay ağır hapis cezasına çarptırılan Dalmış ile birlikte yargılanan 3'ü Belediye İmar Müdürlüğü görevlisi 5 kişi beraat etmişti. Dalmış da infaz yasasından yararlanarak 2.5 yıl hapis yatmıştı.

YERİ PARK OLDU

Yıkımdan sonra enkazın temizlendiği Hicret Apartmanı'nın bulunduğu yer park olarak düzenlendi. Belediyenin park olarak düzenlediği alan halen bu amaçla kullanılıyor.  Ancak, vatandaşlar parkın düzenlenmesini ve güvenli hale getirilmesini istiyor. 

Manşet foto: antolojidiyarbakir

Editör: Meral Özdemir