Hayat pahallılığının bu kadar fazla olmadığı o günlerde Diyarbakır'da 6 liraya bol yeşillik ve salatassıyla bir porsiyon kebap yemek mümkündü.

Diyarbakır'da 6 liraya kebap deyince. İnsanın nerde o günler diyesi geliyor. Enflasyonun bu kadar azmadığı ve hayat pahallılığının bugünkü gibi insanları etkilemediği o günlerde hemen hemen herkes bir lokanta ya da kebapçıya gidip istediğini yiyebilme imkanına sahipti.

Lokanta ya da kebapçıda eş dosta yapılan ikram da pek o kadar sarsmazdı. Günümüzde ise bırakın ikramı, insanların büyük bir bölümü, kebapçıların önünden dahi geçemez hale geldi.

SUDAN UCUZ FİYATLAR

Bu durum yeme içme sektörünü de olumsuz etkiliyor. Artan maliyetler nedeniyle eskisi gibi müsteri yok. Diyarbakır'da 13 Aralık 2008 yılında fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer tarafından bir lokantadan çekilen menü defterinde yazılı fiyatları sizlerle paylaşmak istedik. Eski günleri anıp, belki biraz moral olur diye.

Bugün en düşük kebap 200 Lirayı bulurken, menü defterinde yer alan fiyatlar ise ''sudan ucuz'' dedirtecek gibi.

200 LİRAYA 33 PROSİYON KEBAP

Diyarbakır'da Kebabın 6 Ytl Olduğu O Günlerden Bir Kare

Fiyatların yer aldığı menünün fotoğrafının çekildiği tarih olan 2008'de YTL (Yeni Türk Lirası) kullanılıyordu. 2005 yılında 6 sıfırın atılmasıyla başlayan YTL, 1 Ocak 2009'da kaldırılarak yeniden Türk Lirası'na geçildi. 

Menü fotoğrafının çekildiği tarihten 18 gün sonra 1 Ocak 2009 tarihinde piyasaya sürülen 200 lira ile kaç porsiyon kebap geldiğini hesapladık. Tam 33 prosiyandan biraz fazla kebap alınabiliyordu. Bugün ise bu parayla ancak 1 porsiyon kebap yenebiliyor. O tarihlerde 435 lira net olan asgari ücret ile de tam 72.5 porsiyon kebap alınabiliyordu. 

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi

LOKANTAYA GİTMEK ANILARDA KALDI

Artan maliyetler nedeniyle müşteri azlığından şikayetçi olan esnaf, zor günler yaşadıklarını belirtirken, çoğu vatandaş da ailece kebapıya ya da lokantaya gitmenin anılarda kaldığını söylüyor.

Artan fiyatlar karşısında artık ailece kebap ya da tatlı yemeye gitmenin imkansız olduğunu belirten vatandaşlar, ''Bu zamlarla artık ailece dışarıda yemek yemeyi bizlere unutturdu'' dedi.

Haber: Eyüp Kaçar
 

Editör: EYYUP KAÇAR