Özgür Ayaydın

Mısır, Sudan, Burundi, Ruanda, Kongo, Tanzanya, Kenya, Uganda ve Etiyopya'da Nil Nehri kenarından şubat-mart ayında geldikleri Diyarbakır’daki yuvalarında konaklayan leylekler, ağustos-eylül ayı itibariyle tekrar aynı güzergahtan dönüş yapıyor.

Özellikle Bismil karayolu üzerinde bulunan Dicle Nehri kenarındaki yüksek gerilim hattına ait 50’yi aşkın direkler üzerindeki yuvalarında barınan leylekler, nehirden beslenmelerini sağlıyor.

Uzun yıllardır Dicle Nehri kenarındaki leylek yuvalarını takip eden Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bazı yuvaların 30 senedir aynı leylekler tarafından kullanıldığını söyledi.

Leyleklerin bölgede aşırı üreyecek kertenkele, kurbağa, danaburnu ve solucanları avladığını aktaran Kılıç, bunlarla burada çıkan yavrularını beslediklerini anlattı.

Leylek-5

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

KÜRESEL ISINMA ETKİSİ

Ağustos ayından itibaren tekrar kışı Nil Nehri kenarına yolculuğa çıktıklarını vurgulayan Kılıç, ‘’Geçen yıl göç etmeyerek kışı Diyarbakır’da geçiren bir kaç leylek oldu. Bu yıl da göç etmeyen bazı leylekler var. Bunun küresel ısınmanın sonucu olduğunu düşünüyoruz. Diyarbakır’da artık kış mevsimi çok sert geçmiyor, kar örtüsü de uzun süre kalmıyor.’’ dedi.

FRANSA VE İSPANYA’DA BENZER

Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Diyarbakır’da yeni görülmeye başlanan durumun bir kaç yıldır Fransa ve İspanya’da da yaşandığına işaret ederek, ‘’Bu iki ülkeye yazı geçirmek için gelen leyleklerden binlercesi artık kış gelince de geri dönmeyerek orada kaldı. Oradaki leylekler kışın bu ülkelerdeki çöplüklerden besleniyorlar. ‘’ diye konuştu.

Editör: Özgür Ayaydın