Ferit Aslan

Diyarbakır’da 1951 yılında yapılan ve Ortadoğu ve Balkanların en büyük sinema salonu olan Dilan Sinemasının geleceğine mahkemeler karar verecek.

14 YILDIR KAPALI, SATILIK  AFİŞİ ASILDI

-26

Ermeni mimar Harutyan Sarafyan tarafından 1951 yılında yapılan ve o dönem Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük sinema salonu olma özelliğini taşıyan ve 2009 yılından beri kapalı olan Dilan Sinemasının üzerinde aylardır, “Satılık” afişi sallanıyor. 

MODERN MİMARİNİN ÖRNEKLERİNDEN BİRİYDİ

Diyarbakır’da, modern mimarinin örnek yapılarından biri olan ve kentin sosyokültürel belleğinde yer tutan Dilan Sineması, açıldığı dönemde Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük sinema salonu olarak biliniyordu. Opera formatında yapılan binadaki sinema, 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tarihi yapı olarak tescillendi. 

İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi

-24

SAHİBİ, TESCİLİ KALDIRMA DAVASI AÇTI

Yapının tescillenmesi üzerine bina sahibi Nejat Dilan, Diyarbakır İdare Mahkemesi’ne tescilin kaldırılması için dava açtı. Yerel mahkemede davayı kaybeden Dilan ailesinin avukatı bu kez davayı temyize taşıdı. Bina ile ilgili son kararı Danıştay verecek.

-25

BELEDİYE KAMULAŞTIRMA KARARI ALDI

Tescilli yapı olarak kabul edilen sinema salonunun sahibinin açtığı dava daha sonuçlanmazken, Büyükşehir Belediyesi, Dağkapı meydan projesine dahil etmek için kamulaştırma kararı aldı. Belediye, söz konusu 72 yıllık sinemayı restore edecek ve kültür sanat merkezi ve yine sinema salonu olarak kullanacaktı. 

ANLAŞMA OLMADI BU KEZ KAMULAŞTIRMA DAVASI AÇILDI

Büyükşehir Belediyesinin belirlediği kamulaştırma bedeli ile sinema sahiplerinin istediği miktarda anlaşma olmayınca bu kez kamulaştırma davası açıldı. Kamulaştırma davası da tescil davası gibi halen devam ederken, 72 yıllık tarihi yapı için son kararı yargı söyleyecek. 

-27

DİLAN SİNEMASININ TARİHİ VE ÖZELLİKLERİ

Ermeni mimar, Harutyan Sarafyan tarafından inşa edilen ve tasarımında 1950’li yılların İtalya’sındaki opera binalarından esinlenilen Dilan Sineması, üç katlı sinema salonu olarak toplam 2 bin 300 metrekare alan üzerine inşa edildi. 2 bin koltuk ve 70 locaya sahip olan sinema, yapıldığı dönemde Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük sinema salonu unvanına sahipti. Faaliyete geçtiği 1956 yılından 1990’lı yıllara kadar en iyi dönemini yaşayan Dilan Sineması, kentin sosyal yaşam alanında önemli bir yere sahipti. 1970’lerde açık hava sineması bölümü kapatılarak Site Sineması’na dönüştürülen yapı, 2000 yılında ana salonu bölünerek bu kez de birkaç cep sinemasına dönüştürüldü. Salon nihayetinde 2009 yılında ilginin azalmasından dolayı tamamen kapatıldı.

Editör: Ferit Aslan