Özgür Ayaydın

Karacadağın volkanik bazalt taşlarından yapılmış, üstelik çift yönlü. Anlatılanlara göre Elazığ'dan başlayıp, Bağdat'a kadar uzanıyor.  

Roma Yolu

Burası Diyarbakır'a yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi Roma yolu. Diyarbakırlı doğaseverler ve turizmciler, yaklaşık 2000 yıllık olduğu tahmin edilen Roma Yolu'nun koruma altına alınmasını istiyor. 

Roma Yolu

Tarihi Roma Yolu, kentin ilk yönetim yeri olan İçkale, oradan da Zerzevan Kalesi'ne, hatta Bağdat'a kadar uzanıyor. Turizimci ve Arkeolog Doğan Şan, bu yolun İpek Yolu ile karıştırılmamasını istedi. Yolun İpek Yolu'ndan farklı olduğunu anlatan Şan, tarihi yolun zamana direnemediğini, korumasız olduğu için de bozulduğunu belirterek, "Buranın acil olarak koruma altına alınması ve turizme kazandırılması gerekir. Büyüklerimizden, yöneticilerden tek ricamız bu yola sahip çıksınlar. Çok kıymetli bir yol. Buraya geldiğinizde adeta tarihe yolculuğa çıkıyorsunuz. Yol çift yönlü. Tam bir mühendislik harikası. Burada bir çok etkinlik yapılabilir. Çadırlar kurulabilir, yürüyüş güzergahları düzenlenebilir.Devamında yine Roma Köprüsü var. Bu değerlerimizin kıymetini bilmemiz lazım. Aksi takdirde, zaman içinde yok olup gidecek"dedi.

Roma Yolu

Doğa fotoğrafçısı Nizameddin Pirinççioğlu da, yolun yıllar önce keşfedildiğini, buraya her gelişinde yolun biraz daha bozulduğuna tanık olduğunu söyledi. Başka şehirlerde kral yollarının olduğunu, koruma altına alındığını ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edildiğini anlatan Pirinççioğlu, "Burası da tıpkı diğer tarihi yollar gibi turizme kazandırılabilir. Yol malesef bir kilometre kalmış. Şehir merkezine kadar giden bir yol. İçkalede Artuklu Sarayı'na, oradan Zerzevan Kalesi'ne kadar uzanan bir güzergaha sahip. Diğer bölgelerde belki kalıntısı yoktur ancak bu bir kilometre bile çok önemli. Burada şehir merkezine yürüyüşler düzenlenebilir. 15-20 kilometrelik bir mesafe. Lütfen bize geçmişten miras kalan değerlerimize sahip çıkalım"şeklinde konuştu. 

Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

Roma Yolu

Doğaseverler ve turizimciler, yer yer çöken ve taşları kırılan yolun biran önce koruma altına alınmasını istiyor.

Roma Yolu

Roma Yolu

Editör: Özgür Ayaydın