Özgür Ayaydın-özel 

İstiklal Mahkemesi'nin 29 Haziran 1925'te verdiği idam kararı, bir gün sonra yani 30 Haziran 1925'te Dağkapı Meydanı'nda infaz edilen Şeyh Said’in mezarının yeri hala bilinmiyor. 

Said14

Yıllardır mezar yerinin açıklanmasına ilişkin talepler ve bu konudaki tartışmalarla gündeme gelen Said’in adı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından, 2014 yılında Çözüm Sürecinde alınan karar uyarınca, asıldığı yer olan Dağkapı Meydanı’na verildi.

O dönem alınan meclis kararının ardından açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, ''Bu kentteki en önemli olaylardan biri de Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmesiydi. Bu toplumun hafızasında çok derin acı ve iz bırakmıştı. Büyük bir haksızlık ve adaletsizlikti. Toplumun beklentileri doğrultusunda bu kentte yaşaması gerekiyor. Biz bu nedenle meclisimizde tartıştık. Şeyh Said isminin meydana verilmesi bizim önerimizdi. AK Partili meclis üyeleri de destek verdi.'' ifadelerini kullanmıştı.

Daha sonra il merkezindeki bazı güzergahlara Şeyh Said’in isminin yazılı olduğu trafik yön tabelaları konuldu.

Said18

BULVARA DA VERİLDİ AMA AÇILMADI

Aynı dönemde açılması planlanan Silvan-Elazığ karayolunu birbirine bağlayacak 12 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde olan Yenişehir İlçesi sınırlarındaki bulvara da yine büyükşehir belediyesince Şeyh Said adı verildi. Ancak, çalışma yapılmadığı için bulvar açılmazken, isim sadece kağıt üzerinde kaldı.

Said2

Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı

KALDIRILMA KARARI AÇIKLANMADI

Şeyh Said Meydanının isminin yaklaşık 4 yıl önce 2019 yılında kaldırıldığı ortaya çıktı.

2019 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın görevinden alınmasının ardından kayyım olarak atanan Cumali Atilla veya sonraki kayyım Vali Hasan Basri Güzeloğlu döneminde Şeyh Said Meydanın ismi ile yön tabelalarının kaldırıldığı belirlendi.

Kararın, hangi kayyım döneminde kaldırıldığı açıklama yapılmadığı için net olarak öğrenilemedi.

VATAN PARTİSİ BAŞVURMUŞTU

Vatan Partisi, 2019 yılında başta olmak üzere “Şeyh Said” isminin kaldırılması talebiyle Diyarbakır Valiliğine ve Diyarbakır Büyükşer Belediyesine başvurmuştu.

O dönem AK Parti, HDP ve HÜDA PAR il parti temsilcileri Vatan Partisi’nin bu talebine tepki göstermişlerdi. Bazı siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri de açıklamalarıyla Vatan Partisi'ni kınamıştı.

MEYDAN İSİMSİZ KALDI

Yenişehir ilçesinde yer alan Şeyh Said veya eski ismiyle Dağkapı Meydanı bu karar nedeniyle isimsiz kalırken. belediye adres sisiteminde meydanda isim bulunmuyor.

Sisitemde sadece meydanın altındaki Selahaddin Eyyubi Yeraltı Çarşısı görülüyor.

Editör: Özgür Ayaydın