Nazmi Kahraman

Bugün kentin popüler mekanları arasında arasında yer alan Sülüklü Han'da bir zamanlar insanlara şifa dağıtılırdı.

Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından 
1683 yılında yapılan tarihi Sülüklü Han 2010 yılında restore edilerek ziyaretçilerin hizmetine açıldı. 

Hasan Paşa hanı gibi son dönemlerin popüler mekânları arasında yer alan Sülükllü Han,  Diyarbakır'ın tarihi mekanı Sur İlcesi Kazancılar Çarşısında yer alıyor.

''Kürtçe: Xana Zîro" ya da Kazancılar Hanı "Kürtçe, Xana Qazanciya" olarak adlandırılan Sülükü Han, bir zamanlar şifa dağıtan merkez halindeydi.

Adını avludaki kuyunun içinden tedavi amaçlı çıkarılan sülüklerden alan Sülüklü Han, zamanında üç katlı ve her katında on sekiz odanın olduğu bir yapıydı. 

Zemin katı daha önce ahır olarak kullanılan hanın, günümüzde tek katı kullanılıyor. Sülüklü Han, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında süvari birliklerin karargâhı olarak da kullanıldı.

KENTİN POPÜLER MEKANI

Sülüklü Han

Turistlerin ve ziyaretçilerin uğrak mekani haline gelen ve kafeterya olarak kullanılan Sülüklü Han, geniş bir bahçeye sahip ve bahçede yaşlı bir ağaç ve kuyu yer alıyor.

yerli ve yabancı bir çok kişinin uğrak yeri haline gelen Sülüklü Han, Hasan Paşa Hanı gibi kentin en çok tercih edilen mekanları arasında bulunuyor.

SÜLÜKLE TEDAVİ

Sülük Tedavisi

Yapıldığı zaman kuyunun içinde suyla birlikte çok sayıda sülük yaşıyormuş ve bu sülükler çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyormuş. Bu yüzden Han’ın ismi bu adı almış.

Eskiden yaygın olarak kullanılan sülükler, günümöüzde de az da olsa bazı kişiler tarafından gtedavi amaçlı kullanılıyor.

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu

Handa, geçmişte sülüklerle hemoroid, romatizma, kadınsal hastalıklar baştab olmak üzere bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıdğı belirtiliyor.

Manşet fotoğraf: h eren cns 
(Kaynak: vikipedia özgür ansiklopedi)
 

Editör: Nazmi Kahraman