Eyüp Kaçar/ Özel Haber

Türkiye’nin AİHM’de elini rahatlatmak için çıkarılan, terör zararlarının karşılanması kapsamında Diyarbakır'da, yaptıkları başvuruları reddedilen yaklaşık 300 kişi 10 yıl sonra icralık oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 'nde (AİHM) Türkiye’nin elini güçlendirmek amacıyla 2004 yılında, “Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması” na dönük 5233 sayılı yasa çıkarıldı. 

f1d834a9549d03f5df07b2c1ed0c0ed4

ABDULLAH GÜL VALİLİKLERE YAZI GÖNDERMİŞTİ

Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül imzası ile Valiliklere gönderilen, “Gizli” ibareli yazıda, valiliklerden'' Türkiye’nin AİHM karşısında elini güçlendiren bu yasanın uygulanmasında vatandaşlara bürokratik engel çıkarılmaması ve esnek davranılarak tazminatlarının ödenmesinin önemli olduğu'' vurgulanmıştı. 

Yasa ile birlikte Diyarbakır başta olmak üzere bölgede binlerce kişi önce valiliklerde oluşturulan komisyonlara başvurularda bulundu. Komisyonlardan olumsuz yanıt alan vatandaşlar, bu kez soluğu İdare Mahkemelerinde aldı. 

Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

10 YIL SONRA VEKALET ÜCRETİ İÇİN İCRALIK OLDULAR

İdare Mahkemelerinde yıllarca süren bu davalarda davayı kaybedenlere 10 yıl sonra valiliğin avukatlarına vekalet ücretlerini ödemedikleri için icra takipleri başlatıldığı ortaya çıktı. Diyarbakır’da yaklaşık 300 kişii hakkında terör tazminatları nedeniyle vekalet ücretlerinden icra takibi başlatıldığı belirtildi. 

"KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIZ"

HEDEP Diyarbakır Milletvekili Avukat Serhat Eren, avukatlık yaptığı dönemde kendisinin de bu davalarla ilgilendiğini belirterek, “Hayat şartlarının bu kadar zorlaştığı ve yoksulluğun artığı bu dönemde insanların icralık olmasını anlamak mümkün değil. 10 yıldır hiçbir işlem yapmayan valilikler, şimdi kalkmış vekalet ücretini istiyor. Devlet bir avukata vekalet ücretini ödemeyecek kadar aciz midir? Bugüne kadar neden beklendi.  Konuyu meclis gündemine taşıyacağız” dedi.

Editör: Ferit Aslan