Diyarbakır'ın  o tarihi yerine neden bir süre sonra insanlar tarafından hayvan ad verilmeye başlandı.

Diyarbakır'da 1800'lü yıllarda 20’den fazla hamam bulunuyordu. Hamam  kültürünün çok yaygın olduğu Diyarbakır'ın bütün girilş ve çıkış kapılarında birer hamam bulunuyordu ve gelenler yıkandıktan sonra kente giriyorlardı.

Diyarbakır'ın tarihî dokusunu yansıtan hamamlardan en çok talep görenin ise Kadı Hamamı, olduğu belirtilir.

Kente gelen seyhyahlar, geçmişte şehrin önemli hamamları arasında yer alan Kadı Hamamı'nın bir özelliğinin de suyunun Hamravat kaynağından gelmesi olduğunu belirtirler.

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu

EŞBEK'Tİ, EŞEK ADINI ALDI

Tarihçesi hakkında net bilgi bulunmayan Kadı Hamamı'nın 1500'lü yıllarda yapıldığı sanılıyor. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde, bu yapıdan ''İpariyye (Kokulu) Hamamı'' olarak bahsediliyor. Çelebi, Kadı Hamamı'nı Diyarbakır'ın en iyi hamamlarından biri olarak nitelendirirken, yapının kadı adını nereden aldığının muamma olduğunu belirtiyor.

Seyahatnameler ve eski kaynaklar, Kadı Hamamı'nın çeşitli isimlerle anıldığını gösteriyor. 

Evliya Çelebi'ye göre, hamamın asıl adının "Eşbek Hamamı" olduğu, ancak halk arasında zamanla kısaltılarak "Eşek Hamamı" olarak anıldığına dikkati çekiyor.

Kültürel ve tarihî değer taşıyan Kadı Hamamı, restorasyon sonrası işlevsiz hale gelerek atıl bir yapıya dönüştü.

EŞBEK NEDİR

Eşbek: Kibirli,kendini büyük gören, büyüklenen, gururlu, kenndini beğenen, başkalarından üstün tutan, büyüklenme, benlik, gurur.

Fotoğraf: antolojidiyarbakir

Editör: EYYUP KAÇAR