Özgür Ayaydın

Diyarbakıtr’a ait ürünlerin tescillenmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar 52 ürün coğrafi işaret aldı.  Bu sayede ününe ün katan ürünler, Diyarbakır sınırlarını da aştı.

Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi çalışanları unutulmaya yüz tutmuş Diyarbakır lezzeti Nardan Aşı ile ilgili kırsal köylerini gezip yemek yapımıyla ilgili detaylı çalışma yürüttü.

Bu çalışma sonucunda bir süre önce Nardan Aşı’nın coğrafi işareti alınmış oldu.

Nardan Aşı

LEZZET İSTANBUL’A TAŞINDI

Bu sayede tanınmaya başlayan ve ünü il sınırını aşan Nardan Aşı, İstanbul’daki lüks restoranların da dikkatini çekerek, menülerine girmeyi başardı.

İstanbul Serafvadi Restoranın da arasında bulunduğu lüks mekanlar, artık Diyarbakır’a ait Nardan Aşını  damisafirlerine ikram ediyor.

Nard

''HİKAYESİ OLAN ÜRÜNLERİ GELECEĞE TAŞIYORUZ''

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, Cega Medya’ya coğrafi işaretli ürünleri ortaya çıkarmayı, tanıtmayı, ticarileştirmeyi ve bunu Avrupa’ya taşıyacak şekilde tescillendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bu kapsamda çaılşmalar yürüttüklerini vurgulayan Başkan Kaya, şunları kaydetti:

 ''Bu hedef için çalışırken hem kültürümüzü koruyoruz hem geçmişimize saygı göstererek, bu topraklarda yaşayan insanların kültürlerini dikkate alarak o değerleri geleceğe taşıyoruz. Katma değer yaratmak için kent mutfağına özel yeri olan ve  hikayesi olan ürünleri daha iyi bir şekilde pazara sunmamız gerekiyor. Tescillenerek ününe ün katan ürünlerimiz aynı zamanda istihdama da büyük katkı sunuyor.’’ 

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu

D T S O

Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile Mezopotamya Gastro Diyarı markası ile kurdukları eğitim, yöresel yemek üretim, sunum, yöresel ürün satış noktası, tadım ve deneyim alanlarından oluşan Gastro İnovasyon Merkezinin Diyarbakır’a büyük katkı sunduğunu vurguladı.

''REKLAMI GURURLANDIRDI''

Başkan Kaya, coğrafi ürünleri ticarileştirmenin önemine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: 

‘Geçenlerde bir İstanbul'daki çok iyi bir restoranın nardan aşının reklamını gördüm.. Reklamda ‘Bu kış büyük sürpriz ve Nardan Aşı ile geliyoruz.’  cümlesini görünce  gururlandık. Çünkü bunu çalışan arkadaşlarımız Nardan Aşı yemeğini gidip kırsalda yapımını yerinde görüp daha sonra getirip burada coğrafi işaretini aldık. Şimdi de hem bizim işletmelerimize hem de İstanbul'daki büyük restoranlarda sunabilir hale getirdik. Temel hedefimiz de tam da buydu, bunu başardık.''

Editör: Özgür Ayaydın