Diyarbakır'ın Dapkapı semtinde yer alan Tüccarlar Lokali, 1990'lı yıllara kadar kentin en önemli eğlence mekanları arasında yer aldı.

Diyarbakır'da bir zamanlar eğlence mekanları derken ilk akla gelenler arasında  Pilmen ve Tüccarlar Kulübü bulunuyordu. Oyun da oynanan iki yerden Pilmen Diyarbakır Valiliği'nin arkasındaki Özel İdare Binasında yer alırken, Tüccarlar Lokali ise Dağkapı'da bahçeli bir binadaydı.

Tüccar Kulübü, Türkiye'de 1926 tarihinde Ankara’da kurulan ilk parlementer kulübü Anadolu Kulübü gibiydi. Kulübe sadece belli bir kesim ve erkekler gidiyordu.

Kulüp, zaman zaman Diyarbakır'a gelen siyaset adamlarını da ağırlıyordu.  Bir fotoğraf karesinde Tüccarlar Kulübü'ne giden siyasileri yansıtıyordu. Yunus Tokat, Demokrat Partili Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Fuat Köprülü, Avukat Canip Yıldırım ve CHP Diyarbakır Milletvekili Feyzi Kalfagil'in yer aldığı fotoğraf 1960'lı yıllardan günümüze ulaşan bir kare.

Diyarbakır Tüccarlar Kulübünde Bakan Ve Milletvekilleri

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu

Soldan sağa Yunus Tokat, Ortada Demokrat Partili Dışişleri bakanı Prof. Dr. Fuat Köprülü, Avukat Canip Yıldırım, Bakanın arkasında CHP Diyarbakır Milletvekili Feyzi Kalfagil.  Fotoğraf: Av. Halit Ötük

OTEL YAPILACAKTI, HASTANE OLDU

Tüccarlar Lokali Dağkapı Meydanı’ndaki eskiden Pavyonların olması nedeniyle Pavyonlar Sokağı olarak adlandırılan yerde bulunuyordu. Sokağın bir tarafında kulüp, karşı tarafında ise Dilan ve Site sinemaları yer alıyor.

Diyarbakır Tüccarlar KulübüDiyarbakır Tüccarlar Kulübü / Fotoğraf: antolojidiyarbakir

Bahçeli ve iki katlı olan Diyarbakır'ın bu gözde eğlence mekanının mülkü Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’na ait bir yerdi. Oyun, balo salonları ve meyhanesiyle üst gelir grubuna yıllarca hizmet eden lokal yıkılarak yerine otel ve DTSO hizmet binası yapılır. 1990'lı yılların başında yapımına başlanan binaların kaba inşaatı tamamlandıktan sonra iflas eden müteahhit işi bırakır. 

Diyarbakır Tüccarlar Kulübü Son HaliDiyarbakır Tüccarlar Kulübü Fotoğraf: antolojidiyarbakir

Ticaret Odası Başkanlığı, kendi imkanlarıyla idare binasını tamamlayarak burada hizmet vermeye başlar. Ancak, otel binası 2007 yılına kadar boş kalır. Bu tarihten sonra otel binası ve DTSO idare binası bir iş insanı tarafından satın alınarak Veni Vidi Hastanesi yapılır. Bina daha sonra Diyar Life Hastanesi adını aldı ve halen bu adla hizmet veriyor.

Diyarbakır Life Hastanesi

Editör: EYYUP KAÇAR