Diyarbakır’ın Kulp ilçesini Silvan ile Hazro ilçelerine bağlayan tarihi Taşköprü, yapılacak yeni köprü çalışmalarda hasar görünce bugün trafiğe kapatıldı.

P H O T O 2024 01 16 22 06 50Kulp ilçesinde bulunan ve özellikle hafta sonları çevre il ve ilçelerden piknik yapmak için gelenlerin gözde mekanı olan Geliye Goderne kanyonunda yapılacak olan baraj ve yeni köprü çalışmaları tarihi Taşköprüye zarar verdiği belirtildi. 

Diyarbakir Tas Kopru.jpgYıllardır Kulp ilçesini Silvan ve Hazro ilçelerine bağlayan tarihi köprüde yeni köprü için patlayıcı kullanılması nedeniyle hasar görünce bugün trafiğe kapatıldı.  

2020 Temmuz Kopru 2Diyarbakır’da yapımına 2012 yılında başlanan Silvan Barajı’nın enerji ve sulamaya büyük katkısı olacağı ifade edilse de diğer taraftan doğaya ve kültürel yapılara büyük zarar verecek. Ayrıca yöredeki 50’yi aşkın köyü su altında bırakacak olan baraj göleti, Sultan 2. Abdülhamid döneminde yapılan Taş Köprü’yü de yutacak.

 Tas Kopru9.JpegKulp ilçesini Silvan ile Hazro'ya bağlayan ve adını bulunduğu köyün isminden alan Sarum Çayı üzerindeki Taşköprü, özellikle hafta sonları çevre il ve ilçelerden piknik yapmak için gelenlerin gözde mekanı. Ancak doğa harikası olan ve ''saklı cennet'' olarak nitelendirilen Geliyê Godernê Kanyonu yakında 100 metre suyun altında kalacak.

 Taskopru.jpegÇevrecilerin ve yöre halkının  ekonomik ömrü yaklaşık 50 yıl olarak ifade edilen ve alt yapılarındaki gecikmeler dolayısıyla yöre halkının sulamada çok daha az yararlanacağı Silvan Barajının yapımından vazgeçilmesi önerisini ise maalesef duyan olmuyor.

 DSİ, Türkiye’nin en büyük 2. sulama projesi olan Silvan Barajı’nın faaliyete geçmesiyle su altında kalacak Taşköprü mevkisinde 700 metrelik viyadük yapım çalışmalarına başladı. Daha viyadük yapılmadan tarihi köprünün hasar görmesi ve trafiğe kapatılması köprüsü yıllardır kullanan köylülerin ve çevrecilerin büyük tepkisine yol açtı. 

İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi

Editör: Ferit Aslan