Eyup Kaçar

Diyarbakır'da, uzun süren tartışmalara yol açan meydana, Şeyh Said isminin kaldırılmasından sonra halen isim bulunamadı.

Kadim kent Diyarbakır'ın surlarının hemen dışında yer alan Dağkapı Meydanı'nın   bulunduğu yerin ilginç hikayesi var. 

ŞEYH SAİD'İN İDAM EDİLDİĞİ YERDiyarbakır Emirgan

Dilan Sineması'nın karşı tarafında bulunan yer Şeyh Said ve arkadaşlarının idamının gerçekleştirildiği yer olarak biliniyor. Bu yer 1950'li yıllarda Emirgan Çay Bahçesi'ne dönüştürüldü.

Sinemanın 1950-1970 yıllarında ''altın Çağı''nı yaşamasıyla Emirgan Çay Bahçesi gibi yakın çevrelerde oluşan çay bahçeleri şehrin ekonomik ve sosyo-kültürel zenginliklerine önemli katkılar sağladı. Sinemanın eskisi gibi rağbet görmemesi, buradaki ekonomik hareketliliğe yansıdı. Daha sonra Emirgan Çay Bahçesi'nin bulunduğu yere düzenlemeyle Atatürk Büstü yerleştirildi.

Her haftasonu ve haftabaşı İstiklal Marşı'nın bondo eşliğinde okunduğu 1980'li yıllarda, Atatürk Büstü'nün Zafer Anıtı'na taşınmasıyla 1990'lı yıllarda da yeraltı çarşısı yapıldı. Çarşı kentin ilk yeraltı çarşısı arasında yer alıyor.

ŞEYH SAİD BULVARI TARTIŞMALARI ALEVLENDİRDİ

Şeyh Sait

İlk yapıldığında Vedat Dalokay adı verilen ve bugün Selahaddin Eyyubi Çarşısı adını alan yer üst kısmındaki meydana verilen Şeyh Said Meydanı adı son günlerde oldukça tartışma yarattı. Bir kesim bu adın hemen kaldırıolmasını isterken, bir kesim de Şeyh Said adının kalmasından yana tavır aldı.

Diyarbakır'da yeni açılacak olan bulvara Şeyh Said isminin verilmesi tartışmalara yal açarken, 2019 yılında Şeyh Said adının kaldırıldığı Dağkapı Meydanı da tartışmaların içine girdi. Bazı siyasi parti liderleri bulvara Şeyh Said adının verilmemesi amacıyla mahkemeye başv urdu.

ADI NE OLACAK?

Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı

Emişrgan Çay Bahöçesi

Merkez Yenişehir ilçesinde yer alan ve tartışmalara yol açan  Şeyh Said ya da eski adıyla Dağkapı Meydanı'nın adı 4 yıldır yok. 2019 yılında kaldırıldığı belirtilen meydanın adı belediye adres sisiteminde boş görünüyor.

Eski adıyla Dağkapı Meydanı'na hangi ismin verileceği merak konusu oldu.

VEDAT DLOKAY KİMDİR?

Dalokayy

Vedat Ali Dalokay (10 Kasım 1927, Elazığ – 21 Mart 1991, Kırıkkale), Türk mimar ve siyasetçi, eski Ankara Belediye Başkanı.

İlk, orta ve lise öğrenimini memleketi Elazığ'da tamamlayan Dalokay, 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. 1950-1951 yılları arasında PTT ve Bayındırlık Bakanlığı'nda mimar olarak görev yaptı. 1951-1952 yılları arasında Paris'teki Sorbonne Şehircilik Enstitüsü'nde lisansüstü çalışması yaptı. 1954 yılında Ankara'da kendi mimarlık atölyesini kurdu. 1964-1968 yılları arasında Ankara Mimarlar Odası şube başkanlığı ve Mimarlar Odası genel sekreterliği yaptı.

GÖBEKÇİ DALOKAY

Vedat Dalokay Yer Altı Çarşısı

Vedat Dalokay, 1973 Yerel Seçimlerinde Ankaralı seçmenlerin yüzde 62'sinin oyunu alarak CHP'den Belediye Başkanı oldu. Bu görevi 1977 yılına kadar sürdürdü. Ankara ulaşımını kavşaklar yoluyla düzenlemesi nedeniyle kendisine ''Göbekçi Dalokay'' denildi. 

Sıhhiye'deki "Hitit Güneşi Anıtı ve Lozan Meydanı" Dalokay'ın başkanlık döneminde yapıldı. Ankara belediyesinin amblemi onun döneminde Hitit Güneşi olarak kullanılmaya başlandı. 

Altınpark, Abdi İpekçi, Kuğulu ve Seğmenler Parkları onun başkanlığı döneminde yapıldı; Uydukent, Batıkent projeleri hazırlandı. Dalokay, Belediye başkanlığını 1977 yılında yüzcde 52 oyla seçilen Ali Dinçer'e bıraktı. Siyaset ve yönetimde tekrar etkin bir görev almadı.

SELAHADDİN EYYUBİ KİMDİR?

Tam adı El-Melik el-Nasır Ebu'l Muẓaffer Selâhāddin Yūsūf bin Necmeddin Eyyub bin Şâdi bin Mervan olan Selahaddin Eyyubi (1137- 4 Mart 1193), Eyyûbîler Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır.

Vikipedia Özgür Ansiklopedi'de yer alan bilgiye göre, 1187 yılında Kutsal Topraklar'ı Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve komutasındaki ordusuyla beraber 4 Temmuz 1187 tarihinde gerçekleşen Hıttin Muharebesi ile Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy'ın ordusunun büyük bir bölümünü yok etti. 

Kudüs'ü 2 Ekim 1187'de Haçlı kuvvetlerinden alarak bölgedeki 88 yıl süren Hristiyan egemenliğine son verdi ve kenti İslam dünyasına geri kazandırdı. Avrupalı Hristiyanlar, yaşadıkları bu yenilgiden sonra, Kudüs'ü tekrar hâkimiyetlerine geçirebilmek amacıyla III. Haçlı Seferi'ni düzenlediler.

Selahaddin Eyyubi, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında Haçlı devletlerine karşı Müslüman askerî harekâtına öncülük ve liderlik etti. 7 Eylül 1191 tarihinde gerçekleşen Arsuf Muharebesi'nde İngiliz Kralı I. Richard'a yenildiyse de, onunla yaptığı Ramla Antlaşması sayesinde Kudüs'ü muhafaza etti.  

''KÜRT AİLEDE DÜNYAYA GELDİ''

Haçlı devletlerine karşı verdiği mücadelesiyle Müslüman, Kürt, Arap ve Türk kültürlerinde önemli bir figür hâline geldi, kahraman olarak görüldü ve "Kudüs Fâtihi" olarak anıldı. Ayrıca Selahaddin Eyyubi'nin, "iki kutsal caminin hizmetkârı" unvanına sahip olan ilk kişi olduğu düşünülmektedir.

Tarih boyunca Selahaddin Eyyubi'ye birçok farklı etnik köken atfedildi. Etnik kökeni ile ilgili tartışmaların çoğunluğu, O'nun Kürt, Arap veya Türk olması temelinde dönmektedir. Selahaddin, 1137 veya 1138 yılında bugünkü Irak'taki Tikrit'te, tanınmış bir Kürt ailede dünyaya geldi. Selahaddin Eyyubi'nin ailesi, Hezbaniyye Kürtlerinin Revvâdîler kolundandır. Revvâdîler'in soyunun ise aslı Arap olan Yemenli Ezd kabilesine dayandığı düşünülmektedir.

Fotoğraflar: Antolojidiyarbakır


 

Editör: EYYUP KAÇAR