James Webb Teleskobu, gizemli Einstein halkasıyla çevrili yoğun galaksiyi keşfetti.

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu'nun gözlemleriyle, evrende şaşırtıcı bir keşfe imza attı. ''Einstein Halkası'' olarak adlandırılan bölgede, bulunan gizemli galaksinin, beklenenden çok daha yoğun bir yapıya sahip olduğunun  belirlendiği bildirildi.

''Eylül 2023'te, gökbilimciler James Webb Uzay Teleskobu'nun verilerinde "JWST-ER1" adı verilen bir Einstein halkası keşfettiler. Bu halka, uzak bir galaksiden gelen ışığın etrafında dönerek oluşan parlak bir haleyi ve bu ışığın önüne geçen bir nesnenin şeklini içeriyordu'' diyen araştırmacılar, ancak bu keşif sırasında  önemli bir bulgunun dikkati çektiğini söyledi.

GİZEMLİ MADDE

İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor. İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor.

Karanlik Madde Haberi̇çi̇

Galaksiyi çevreleyen halkanın boyutu ve şeklinin, bu nesnenin şaşırtıcı bir kütleye sahip olduğunu gösterdiğini ifade eden araştırmacılar, ''Bu yoğunluk büyük olasılıkla karanlık maddeden kaynaklanıyordu; evrendeki maddenin büyük bir kısmını oluşturan, ancak ışıkla etkileşime girmeyen gizemli bir madde türü'' dedi.

California Üniversitesi'nden araştırmacı Demao Kong, ''Sayısal çalışmalarımız, bu mekanizmanın galaksinin yüksek karanlık madde yoğunluğunu açıklayabileceğini gösteriyor" dedi.

Teleskobun teorilerini daha fazla test etmek ve evrenin sırlarını daha da çözmek amacıyla gözlemlerin yoğun olarak devam ettiğini kaydeden California Üniversitesi'nxen Prof. Hai-Bo Yu da ''James Webb Teleskobu, evrenin erken dönemlerindeki antik galaksileri gözlemlememiz için eşi benzeri görülmemiş bir fırsat sunuyor. Daha fazla sürpriz ve karanlık madde hakkında daha fazla keşif yapmayı bekliyoruz.'' dedi.

EINSTEIN HALKASI NEDİR?

Gi̇zemli̇ Halka Manşet

Albert Einstein'ın görelilik teorisi tarafından öngörülen Einstein Halkaları, uzak bir nesnenin ışığının, arada bulunan bir kütlenin yerçekimi etkisiyle bükülmesi sonucu oluşan parlak halkalardır.

Işığın adeta büküldüğü ve deforme olduğu izlenimi verir. Ancak aslında, ışık düz bir çizgide ilerlerken önündeki kütlenin yerçekimsel etkisiyle sapıtır.

Editör: EYYUP KAÇAR