Bilim insanları yaptıkları araştırmada, insanların ilk olarak ne zaman  giyinmeye başladıklarını belirledi.

Livesience'de yer alan araştırmada, İlk insanların maymun benzeri atalardan evrimleştikçe ağaçlardan indikleri, dik yürümeye başladıkları ve kürklerini kaybettikleri ifade edilerek, ''Kürk olmasaydı atalarımız elementlere maruz kalırdı. Korunmak için giysilere ihtiyaçları vardı'' dedi.

İNSANLIĞIN İLK KIYAFETİ

Kıyafetlerin taş, kemik ve diğer sert malzemelerden yapılmış eserler gibi hayatta kalmadığını ve bunun yerine bilim adamları insanların ne zaman kıyafet giydiklerini kanıtlamak amacıyla kemikler, dikiş iğneleri, bızlar ve bitler dahil olmak üzere birkaç ana kaynak üzerinde araştırmalarını sürdürdü.

Florida Üniversitesi'nden biyolog David Reed, Live'a şunları söyledi: 

''Bitlerin evrimsel tarihinde, insanlarda vücut tüylerinin kaybıyla ve daha sonra insanlarda kıyafet kullanımının artmasıyla ilişkilendirilebilecek ne gibi değişiklikler olduğunu anlamaya çalıştık.  

'BİTLERİN EVRİMSEL TARİHİ KULLANILDI'

Bitler, yaşam alanlarına göre inanılmaz derecede uzmanlaşmıştır; Örneğin, insan kafa kıllarını kavrayacak şekilde evrimleşen bir tür, insan kasık kılları arasında hayatta kalamaz. Ancak atalarımız kürklerini kaybetmeden önce, bu bitler muhtemelen vücutlarının her yerinde dolaşıyordu. 

Bitlerin evrimsel tarihini çözmek için DNA'ya bakıldı. Bu iki türün yaklaşık 3 milyon yıl önce farklılaştığı belirlendi. Ancak insan genetiği araştırması, saçlarımızı yaklaşık 1,2 milyon yıl önce kaybettiğimizi gösteriyor. Birlikte ele alındığında, bu çalışmalar atalarımızın kürklerini kaybettiği zamana ilişkin bir aralık önermektedir.

Başka bir bit türü de insan kıyafetlerinde yaşayacak şekilde evrimleşti. Bu bitler çok çeşitli liflerde yaşayabilen genel canlılardır.

Ortalama olarak günde bir kez besleniyorlar - kendilerini tıka basa doyuruyorlar ki bu iğrenç bir şey - ve sonra güvenli olan kıyafetlere geri dönüyorlar.''

Reed, ekip olarak baş bitlerinin giysi bitlerinden ne zaman ayrıldığını inceleyerek, anatomik olarak modern insanların yaklaşık 170.000 yıl önce, sondan ikinci buzul çağında düzenli olarak basit kıyafetleri giymeye başladıklarının tahmin edildiğini söyledi.

''300 BİN YIL ÖNCE GİYİLMİŞ''

Almanya Tübingen Üniversitesi araştırmacılarından Ivo Verheijen, homininlerin (modern insanları ve yakın akraba olan soyu tükenmiş akrabalarımızı içeren grup) bundan çok daha önce kıyafet giydiğine dair kanıtlar olduğunu ifade ederek, ''Almanya'daki Schöningen Paleolitik bölgesinde bulunan ayı kemikleri üzerindeki izler, homininlerin, muhtemelen Homo heidelbergensis'in yaklaşık 300.000 yıl önce ısınmak için ayı derisi giydiğini gösteriyor'' dedi.

Verheijen, WordsSideKick.com'a şöyle dedi: 

"Bir hayvanın derisini çıkarmak istiyorsanız, arkanızda bıraktığınız kesik izleri en çok kaburgalarda, kafatasında, ellerde ve ayaklarda olur. Schöningen'de de tam olarak bunu bulduk. Bunu aşağı yukarı aynı döneme ait diğer alanlarla karşılaştırmaya başladık ve ellerde, ayaklarda ve kafataslarında da kesik izleri var. Yani bu dönemde insanların ayıları kendi çıkarları için sömürdüğü bir model gibi görünüyor.''

Uzay kapsülünün fırlatılışı iptal edildi Uzay kapsülünün fırlatılışı iptal edildi

Sidney Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi'nden Ian Gilligan da, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, bit kanıtlarının yalnızca insanların çok düzenli bir şekilde kıyafet giydiği zamanları ölçebileceğini söyledi.

Bitlerin düzenli olarak insan derisiyle beslenmesi gerektiğini belirtern  Gilligan, ''Yani eğer birisi bir gün bir giysi giyer ve ardından onu bir hafta daha kullanmazsa bitler hayatta kalamaz. Dahası, incelediğimiz giysi bitlerinin soyu, var olan tek tür olmayabilir. Muhtemelen son milyon yılda kıyafetleri açıp kapatan başka baş bitleri de var'' dedi.
 

Editör: EYYUP KAÇAR