Nazmi Kahraman / Özel Haber

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'ndeki bir caddeye yıllar önce verilen Sento adının nereden geldiğini biliyormunuz?

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi'nde bir zamanlar Sento adı verilen cadde vardı. Uzun yıllar bu adla anılan cadde daha sonra Karacadağ Caddesi olarak değiştirildi. Ancak, ismi değiştirilmesine rağmen cadde halen vatandaşlar arasında Sento Caddesi olarak dillendiriliyor.

CENTO PAKTI

Türkiye ile Irak arasında 1955 yılında Bağdat Paktı imzalandı. Pakta daha sonra İran, Pakistan ve İngiltere de dahil oldu. Irak'ın 24 Mart 1959 yılında çekilmesiyle merkezi Ankara'ya taşınan paktın adı da 21 Ağustos 1959'da CENTO (Central Treaty Organisation - Merkezi Antlaşma Teşkilatı) olarak değiştirildi. Sento olarak okunan ve güvenlik ve işbirliği amacıyla kurulan pakt, daha sonra ekonomik, kültürel ve teknik iş birliği alanlarına yöneldi.

12 Mart 1979'da önce Pakistan’ın, ardından da ertesi gün İran’ın ayrıldıklarını açıklamaları sonucunda, fiilen işlevsiz hale gelen CENTO'nun varlığı sona erdi. 27 Mayıs 1960'ta işlevine son verilen II. TBMM binası, 1961-1979 yılları arasında CENTO'nun son genel merkezi olarak kullanıldı.

CENTO'DAN YATIRIM DESTEĞİ

CENTO’nun desteği ile 1963’te Trabzon ve 1969’da da İskenderun limanları yenilenirken, Türkiye-İran karayolu (İskenderun-Cizre-Zencan-Tebriz-Tahran) ile İran-Pakistan karayolu (Tahran-Kirman-Quetta-Karaçi) bağlantıları, Türkiye-İran (Muş-Van-Tebriz-Tahran) ile İran-Pakistan demiryolu projeleri CENTO tarafından gerçekleştirildi. Böylece Avrupa’dan Pakistan’a kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanmıştır. Bununla birlikte yol-otoyol yapımı ve bakımı konusunda uzman ve kaynak yardımı, bilgi paylaşımı sağlandı.

Türkiye Milli Güvenlik Kurulu’nun 15 Mart 1979 tarihinde aldığı tavsiye üzerine  Bakanlar Kurulu'nca CENTO 9 Nisan 1979’da feshedilmiş ve ortadan kaldırıldı.

SENTO ADI KARACADAĞ OLDU

Türkiye'de 1979 yılına kadar işlevini sürdüren CENTO adı 1960'lı yıllarda Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki caddeye verildi. O tarihlerde belediye meclisince alınan kararla CENTO adı verilen caddenin adı değiştirildi.

Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı

Geçtiğimiz yıllarda alıbab kararöla caddenin adına Karacadağ adı verildi.
 

Editör: EYYUP KAÇAR