Özgür Ayaydın

Hayvancılıkta ve et ihtiyacını karşılamada Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında yer alan Diyarbakır, bu sektörde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin pazarı konumunda bulunuyor.

Sur ilçesinde kokoreç üretimi yapan İtina Göbel işletmesinde incelemede bulunan İl Tarım Müdürü Musatafa Ertan Atalar, Diyarbakır’ın etin yanı sıra  sakatat ürünlerinde özellikle de kokoreç üretiminde Türkiye’de büyük yeri olduğunu söyledi.

Diyarbakı’daki 7 tesisin asorti bağırsak gibi ürünleri işlemek sureti ile Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere çok sayıda kente hatta yurt dışına ürün gönderdiğini vurgulayan Atalar, ‘’Bu yıl sadece bir işletmemiz Almanya’ya 34 ton asorti bağırsak gönderdi.’’ dedi.

Whatsapp Image 2024 01 10 At 22.56.29

DİYARBAKIR'IN YETMİYOR, BÖLGEDEN TEMİN EDİLİYOR

Kokoreç başta olmak üzere Diyarbakır’dan gönderilen asorti bağırsağın ilin yanı sıra Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Bingöl’den de temin edildiğini vurgulayan Atalar, şöyle konuştu:

‘’Diyarbakır’da bu işi yapan 7 işletmemiz var.  Ortalama olarak günlük 10 ton  kokoreç üretimi gerçekleştiriliyor. Bu işletmelerde üretilen kokoreçler de başta İstanbul, Ankara ve İzmir  başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok iline kokoreçleri buradan gönderiliyor.’'

Whatsapp Image 2024 01 10 At 23.08.20 2

AMELİYAT İPİ DE ÜRETİLİYOR

Müdür Atalar, ürünlerin hijyenik şartlara uygun üretildiğini belirterek,’'Özellikle asorti bağırsak  çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. Salam ve sosis gibi ürünlerin kaplaması için kullanılabiliyor.  Bunun yanı sıra ameliyat ipi üretiminde de kullanılıyor.’’ dedi.

Tesislerin maksimum kapasite ile çalışmadığını işaret eden Atalar, ''Pazarın bulunması ile alakalı olarak gittikçe her geçen gün kapasite artıyor. Yıldan yıla bu üretimi yapan işletme sayısı artıyor. Ham madde temin konusunda merkez pozisyonundayız. Burada alt yapı oluştu, insanlar bu işi meslek haline getirdiler.  Pazar büyüdülçe burdaki üretim miktarıda tesis sayısıda artacaktır.’’

700 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Her işletmede arasında kadınların da yer aldığı yaklaşık 100 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Atalar, 7 işletmede 700’ü aşkın kişinin istihadm edildiği sözlerine ekledi.

Whatsapp Image 2024 01 10 At 23.08.19

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 30’U DİYARBAKIR'DAN

İtina Göbel Kokoreç üreticisi Lokman Kalçık ise yaklaşık 20 yıldır sektörde faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Diyarbakır’da kokoreç üreten işletmelerin kapasitesinin çok büyük olduğunu belirten Kalçık, ''Diyarbakır Türkiye'deki kokoreç sektörünün yüzde 30 ürün ihtiyacını tek başına karşılıyor. Türkiye’deki ulusal marka kokoreç firmalarının tümüne gönderiyoruz.’’ dedi.

AYLIK 50 BİN BAĞIRSAK İHRAÇ EDİYOR

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi

 Asorti bağırsak üretimine yeni başladıklarını belirten Kalçık, şöyle dedi: 

''Almanya, Romanya, Bulgaristan ve İspanya gönderdik. Aylık olarak ortalama 50 bin bağırsak yolluyoruz. Bu asorti bağırsak dünyada bilinen bir sektör. Burda bir boşluk vardı biz de onu değerlendirdik. Onlar bizi internetten buldular.''

Lokman Kalçık, işletmesinin günlük 15 ton kokoreç üretme kapasitesine sahip olduğunu ancak işleyecek bağırsak bulamadıklarını kaydetti.

Whatsapp Image 2024 01 10 At 22.56.30 4

Editör: Özgür Ayaydın