Ferit Aslan

Diyarbakır’da bulunan ve İslam aleminin 5. Harem-i şerifi kabul edilen tarihi Ulu Cami’nin tarihi merdivenlerinin engelli rampası için yıkılmasını yetkililer savundu.

-55

Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı

Diyarbakır’da, erken İslam döneminde olan Şam Emeviye Camisinin Anadolu bölgesindeki bir yansıması olan ve İslam aleminde 5. Harem-i Şerif şeklinde kabul edilen Ulu Cami için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, merdivenlerinin engelli rampası için yıkılmasına izin vermişti. 

-56

Tarihi Camiye engellilerin ve bebek arabalarının da girmesi için asansör yerine kurul, merdivenlerin yıkılarak rampa yapılması projesine onay vermesi tepkilere yol açmıştı. 

Yıkım çalışmalarına, kötü hava koşulları nedeniyle ara verilirken, yapılacak rampanın 1.5 metre genişliğinde olacağı belirtildi. 

-57

CEGA Medyaya konuşan yetkililer, söz konusu merdivenlerin üzerine rampa yapmanın eğimden dolayı mümkün olmadığını, rampa için yıkılan merdivenlerinde yapıya zarar vermesinin söz konusu olmadığını ifade ettiler. Ulu Caminin yan kapısından trafik akışı ve sokağın dar olması nedeniyle rampa yapma olanağı bulunmadığını söyleyen yetkililer, yapıya asla bir zarar verilmesine izin vermeyeceklerini de söyledi.

Editör: Ferit Aslan