Diyarbakır Çocuk Kalp Merkezi'nde yaşananlar ve birim sorumlusunun istifa etmesi TBMM'ye taşındı.

Diyarbakır DEM Milletvekili Serhat Eren, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle yaşanan sorunlarla ilgili soru önergesi verdi.

Diyarbakır’da iki yıl önce milyonlarca lira harcanarak yapılan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kalp Merkezi'nde yaşanan sorunların giderilmemesi sonucu Birim Sorumlusu Doç. Dr. Bedri Aldudak'ın görevden istifa ettiğini belirten Eren, şöyle dedi:

''İddialara göre doğu ve Güneydoğu'nun tek kalp merkezi olan Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kalp Merkezi her yağmur yağışı sırasında sular altında kalıyor. 

Yaşanan sorunun giderilmesi için kalp merkezinin sorumlusu Doç. Dr. Bedri Aldudak hastane yönetimine defalarca talepte bulunduğu ancak sorunlar çözülmeyince görevini bıraktığı belirtilmektedir.

Hastane yönetiminin hukuk dışı uygulamalarına boyun eğmediği için merkezin cezalandırıldığını iddia eden Aldudak, basın emekçilerine verdiği röportajda 'Kalp merkezi Diyarbakır’ın yanı sıra bölgenin birçok iline hizmet vermekte. Açıldığı günden bu yana merkezde sorunlar devam ediyor. Onlarca kez Kalp merkezi yoğun bakım Lavabolarının her tarafında enfeksiyona davetiye çıkaracak şekilde sular akmaya devam ediyor.

Kateter odasına uzun zamandır bozuk olan saturasyon cihazı tamir edilmedi ve yenilenmedi' şeklinde konuştu. 

Yan dal asistanlarının eğitimi için ihtiyaç duyulan poliklinik alanlarının oluşturulmadığını da belirten Aldudak, 'Cerrahi birim sorumlusu üzerinden ekibin parçalanması doğrultusunda ağır baskı uygulanmaktadır. Ameliyathanede intra operatif TEE yapabilme kapasitesine sahip tek cihaza ve kateter odasında işlemi yönlendirmek için kullanılan, yüzlerce hasta verisinin yüklü olduğu cihaza el konulmuştur. (El koyma sırasında hasta verilerini güvenceye alma talebimiz ret edilmiştir) Klinik sekreteri ve sağlık hizmetleri sorumlusu defalarca başhekim yardımcılığı makamına çağrılarak, tehdide ve hakarete maruz bırakılmışlardır' dedi.''

SORULAR

DEM Diyarbakır Milletvekili Eren, Sağlık Bakanı Koca'nın yanıtlaması amacıyla şu soruları yöneltti:

''Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kalp Merkezi'nde yaşanan sorunlarla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan denetlemeler ve alınan önlemler nelerdir?

Kalp merkezinin altyapı sorunlarının giderilmesi için ne gibi çalışmalar yapılacaktır? Bu çalışmalar için öngörülen bütçe miktarı nedir?

Doç. Dr. Bedri Aldudak'ın görevi bırakmasının ardından, kalp merkezi yönetiminde hangi değişiklikler yapılmıştır?

Hastane yönetimi tarafından yapıldığı iddia edilen hukuk dışı uygulamaların araştırılması için Sağlık Bakanlığı olarak soruşturma başlattınız mı? Başlatılmış ise hangi kapsam ve içerikte soruşturma yürütülmektedir? 

Yan dal asistanlarının eğitimi için gerekli poliklinik alanlarının oluşturulması konusunda hangi aşamadadır? Bu konudaki gecikmelerin nedenleri nedir?

Ameliyathane içerisindeki cihazlara el konulması ve hasta verilerinin güvence altına alınmamasıyla ilgili olarak hastane yönetimi tarafından yapılan açıklamalar nelerdir?

Hastane personelinin, özellikle klinik sekreteri ve sağlık hizmetleri sorumlusunun yaşadığı tehdit ve hakaret olaylarıyla ilgili olarak ne gibi önlemler alınmıştır?

Diyarbakırlı öğrenciler tasarrufun önemi ilişkin şarkı hazırlandı Diyarbakırlı öğrenciler tasarrufun önemi ilişkin şarkı hazırlandı

(BÜLTEN)
 

Editör: EYYUP KAÇAR