Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenan Haspolat'ın yürüttüğü titiz araştırmalar, bölgedeki dini ve kültürel etkileşimin sembolü olan Hz. Cercis'in (Saint George) izlerini sürüyor. Yıllarca halktan uzak, gizemini koruyan Saint George Kilisesi, şimdi bu sırrın merkezi haline geldi.

GİZEMLİ KİLİSEDE KAYIP MEZAR VAR MI?

Diyarbakır'daki kilise ile ilgili ilginç iddia

Kilisenin yapım tarihi kesin olarak bilinmese de, kullanılan malzemelerin Hz. Cercis'in yaşadığı döneme ait olduğu düşünülüyor. 

Prof. Haspolat, bu kilisenin Hz. Cercis'in makamı olabileceğini ve içinde onun mezarının bulunabileceğini belirtiyor. Eğer bu iddia doğruysa, bu keşif sadece bölgesel değil, uluslararası alanda da büyük yankı uyandıracak.

BİR ZAMANLAR EN POPÜLER İSİMDİ

Diyarbakır’da öğretmen yazdı, veli besteledi, öğrenciler seslendirdi Diyarbakır’da öğretmen yazdı, veli besteledi, öğrenciler seslendirdi

Diyarbakır'da geçmişte çocuklara en çok verilen isimlerden biri olan Cercis, bölgedeki kültürel ve dini etkileşimin canlı bir kanıtı olarak önemini koruyor. 

Saint George Kilisesi'nin gizemi çözüldükçe, Hz. Cercis'in hayatı ve mirasının da daha iyi anlaşılacağı belirtilirken, bu keşfin, bölgenin tarihine ışık tutacak ve farklı inançların bir arada yaşadığı bu topraklardaki zengin kültürel mirası gözler önüne sereceği bildirildi.

CERCİS'İN TALİMATIYLA KURULAN İLÇE

Araştırmalar, Silvan'ın Hz. Cercis'in talimatıyla kurulan, Diyarbakır kadar eski bir şehir olduğunu ortaya koyuyor. 

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de belirtildiği gibi, Silvan'ın kuruluş tarihi MS 300'lere kadar uzanabilir. Ayrıca, Silvan'daki Bethamarya Kilisesi de Hz. Cercis'in izlerini taşıyor ve Pers Kralı Hüsrev Perviz'in eşi tarafından bu kiliseye altın bir haç armağan edildiği çeşitli kaynaklarda yer alıyor.

HZ CERCİS KİMDİR ?

Daha ziyade Orta Doğu Müslüman halkları arasında tanınan Aya Yorgi, Cercis, Curcis veya Circis Nebi adıyla bilinir. Aya Yorgi, yahut batıdaki adıyla Saint Georges, doğu ve batı Hıristiyanlık dünyasında hemen hemen başka hiç bir azize nasip olmayan büyük ve yaygın bir şöhrete sahiptir.

Curcis; ö. 23 Nisan 303) Hristiyanlık'ta ve İslam'da velî olarak kabûl edilen bir Hristiyan'dır. İslâmi kaynaklarda ismi Cürcis, Circis ya da Cercis olarak da geçer.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN