Güneşte meydana gelen eş zamanlı 4 patlamanın dünyayı tehdit edebileceği bildirildi.

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, Güneş yüzeyinde 23 nisan salı günü eş zamanlı olarak dört ayrı güneş patlaması meydana geldi. Bu dört patlamanın, güneş lekeleri ve manyetik filamanlar arasında gerçekleştiği ve birbirleriyle bağlantılı olduğu bildirildi.

Havalandırma tüneli kazılırken bulundu Havalandırma tüneli kazılırken bulundu

Bilim insanlarını ve gökbilim meraklılarını heyecanlandıran ''dörtlü'' güneş patlamasının, genellikle Güneş'in en aktif dönemi olan güneş maksimumunda gerçekleştiği bildirildi.

Patlamaların yoğunluğu ve Güneş'ten yayılan potansiyel enerjinin henüz netlik kazanmadığını kaydeden bilim insanları, ''ancak bu durum, Dünya'ya doğru bir güneş fırtınasının başlamasına yol açabilir'' dedi.

Bu patlamaların dünyaya yönelik olması halinde, bir koronal kütle atımı (CME) adı verilen devasa bir plazma ve radyasyon bulutu yaratabileceğini belirten bilim insanları, şöyle dedi:

' Bu durumda, gezegenimiz, manyetik kutuplarında muhteşem auroraların yanı sıra elektronik sistemlerde kısa süreli kesintilere neden olabilecek bir etkileşim yaşayabilir.

Bu olay, son yıllarda rapor edilen nadir ve güçlü güneş patlamalarının bir parçası olarak kaydedildi. Güneş'in dinamiklerini daha iyi anlamamıza katkıda bulunuyor. Güneş'in döngüsel aktivitesi ve etkileri hakkındaki bilgimizi artırmak için yapılan çalışmalar, Dünya'yı güneşten gelen potansiyel tehlikelere karşı daha iyi hazırlıklı hale getirebilir.''

Editör: EYYUP KAÇAR