''Tarihin babası'' olarak adlandırılan antik Yunan tarihçisi Heredot'un, yıllar önceki tüyler ürtertici iddiası doğrulandı.

PLOS One dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, güney Ukrayna'daki 14 bölgede yer alan 18 mezardan 45 deri örneğini analiz edildi. Deri örnekleri spesifik proteinleri inceleyen bir teknik olan peptid kütle parmak izi kullanarak analiz edildi.

İDDİA DOĞRULANDI

Araştırma sonuçlarına göre, Herodot'un (MÖ 484-425) İskitlerin insan derisini yeniden kullanmasıyla ilgili yazılı değerlendirmesini doğruladığı belirtildi,.

Herodot, bir İskit'in insan etini ''Bir dümenin kaburga kemiğiyle kazıdığını ve deriyi elleriyle yoğurduğunu ve onu esnek hale getirdikten sonra el havlusu olarak sakladığını ve kendisinin bindiği atın dizginlerine bağladığını'' yazmıştı.

En çok kafa derisine sahip olan kişinin, en iyi adam olarak değerlendirildiğini de ifade eden Heredor, ''Birçok İskit, bu kafa derilerinden giymek için giysiler bile yapar ve bunları deri katlar gibi birbirine diker. Birçoğu da ölü düşmanlarının sağ ellerinin derisini, tırnaklarını ve her şeyi çıkarır ve ok kılıfları için kılıflar yapar.'' diye yazmıştı.

Araştırma ekibi makalede; ''Sonuçlarımız Herodot'un tüyler ürpertici iddiasını doğruluyor gibi görünüyor'' diye yazdı.

Livesience.com'da yer alan haberde, 2.400 yıllık sadağın bir kısmının insan derisinden yapıldığının belirlendiği  ifade edilerek, ''Sadakların yapımında koyun, keçi, sığır ve at gibi hayvanlardan elde edilen deri de kullanıldı. Sadaklar kurganlara (hükümdarların veya diğer yüksek rütbeli kişilerin mezarlarının bulunduğu tümsekler) gömülmüştü ve İskitlerin geliştiği yaklaşık 2.400 yıl öncesine kadar uzanıyordu'' denildi.

(Haber Merkezi)

Editör: EYYUP KAÇAR