Nazmi Kahraman

Yaşamımız boyunca yüzlerce kez söylediğimiz o kelimenin nerden geldiğini çoğu kişi bilmiyor.

Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı

Son yıllarda elimizden düşürmediğimiz iletişim araçlarının en başında telefon geliyor. Hayatımıza getirdiği kolaylıklar saymakla bitmeyen telefonu ulaşım, haberleşme, güvenlik, sağlık, eğitim gibi bir çok alanda kullanıyoruz.

Günümüzde insanların olmazsa olmazları arasında yer alan telefon bir çok insanın eli-kolu durumunda. Sevdiklerimizle haberleşmenin en kolay yolu olan telefon, dünyadaki gelişmelerden de bizleri haberdar eden önemli teknolojik alet. Yaşamımızın bir parçası haline gelen telefon 1876 yılında Alexander Graham Bell, ilk cep telefonunu da 1973 yılında Martin Cooper tarafından icat edildi.

SEVGİLİSİNİN KISALTIMIŞ HALİ

Telefonu her açtığımızda ilk söylediğimiz kelime ''alo'dur. Peki Alo kelimesini kim buldu ya da nerden geliyor.

Telefonu ilk icat eden  Bell, aynı zamanda ''alo'' kelimesini insanlara kazandıran kişi. Graham Bell'in sevgilisinin tam adı Allessandra Lolita Oswaldo'dur. Telefonu icat eden Bell, ilk hattı, sevgilisinin evine çekti ve atölyesinde telefon çalınca arayanın sevgilisinden başka kimse olmadığını bildiğinden, telefonu açar açmaz "Allessandra Lolita Oswaldo" diyordu.

Bell, zamanla sevgilisine, adını kısaltarak hitap etmeye başladı ve telefonu her açışında ona "Ale Lolos" demeye başladı. Bell, daha sonra sevgilsinin isminin baş harfleri olan 3 kelimeyi bir araya getirerek, kısaltılmış haliyle ''Alo'' demeye başladı.

SEVGİLİSİNE JESTİ İŞE YARAMADI

Allessandra Lolita Oswaldo, tüm kente yaymaya çalıştığı telefondan başka bir şey düşünmeyen sevgilisinin bitmek tükenmek bilmeyen deneylerinden rahatsız olmaya başladı. Oswaldo, Bell'in telefondan başka bir şey düşünmediğini ve kendisini ihmal ettiğini savunarak, onu terk etti.

Bell, sevgilisinin bir gün onu arayacağı umuduyla telefonun başından ayrılmadı.  Kentte çekilen telefon hatlarının sayısı da giderek artmaya başlamıştı. Graham Bell'i artık başka kişiler de arıyordu.

Fakat o, telefonun her çalışında kendisini sevgilisinin aradığını sanarak telefonunu "Alo" diyerek açıyordu. O günlerde hemen herkes telefonu açtıklarında Alexander Lolita Oswaldo ve Graham Bell'in anısına saygı olarak "Alo" demeye başladı. Alo, açış kelimesi olarak günümüze kadar geldi.

Editör: Nazmi Kahraman