İlk baharda Afrika'dan Diyarbakır'a gelen leylekler, Dicle Vadisi'nde sıcak hava ve kuraklık nedeniyle zor günler yaşıyor.
Kuşların göç yolu üzerinde bulunan Anadolu toprakları, aynı zamanda birçoğuna da konaklama ve üreme sahası oluyor. Kış aylarını Afrika'da Nil Nehri kıyısında kışı geçiren leylekler, baharla birlikte yeniden Diyarbakır'daki Dicle Vadisi'ne göç etti.
Kuraklığa bağlı su kaynaklarının kuruması ve 40 dereceyi aşan sıcaklıklar, leyleklerin yaşamını olumsuz etkiliyor. İklim değişikliği ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık en çok da yavru leyleklerin yaşamını tehdit ediyor.
Bölgede 21 yıldır biyolojik çeşitlilik ve göçmen kuşlar konularında çalışmalar yürüten Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Diyarbakır'ın Devegeçidi Barajı, Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri ile bir kuş cenneti olduğunu söyledi.
Dicle Vadisi'ni leylekler için "ata yurdu" olarak nitelendirdiklerini belirten Kılıç, 2002'den bu yana bölgedeki leylekleri takip ettiklerini , son günlerdeki sıcaklığın 22 yılın zirvesine çıktığını kaydederek, "Yeterli yağış yok. Kuraklık ve aşırı sıcaklar diğer canlıları olduğu gibi leylekleri de zorluyor."dedi.
Diyarbakır'da bulunan leyleklerin yavru sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle dedi:
"Çevredeki pek çok gölet, çay, dere kuruduğu için buralardan yiyecek bulma şansları kalmadı. Leylekler nesillerini devam ettirecekler fakat bu olay önümüzdeki yıllarda tür sayısı ve türe bağlı birey sayısının azalmasına neden olacak. Bu yavruların yiyecek bulamayacağı için göçe hazırlanma şansı kalmayacak. Büyük olasılıkla 5 yavrudan ancak 1 veya 2'sinin yaşama şansı olacak."
Aşırı sıcaklar nedeniyle son bir hafta içerisinde Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne 20 leylek getirilerek tedavi edildi.