Meksika'daki kireç taşı ocağında 76 milyon yıl öncesine ait 9 metre uzunluğunda köpek balığı fosili bulundu.

Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, Meksika'daki bir taş ocağında, devasa bir beyaz köpekbalığının akrabasına ait "olağanüstü korunmuş" 9 metrelik fosiller keşfedildi. 

Bu eski yırtıcının özellikleri ve neslinin tükenme sebeplerinin, dinozorlarla birlikte yaşamış olmasıyla ilgili gizemleri çözme konusunda önemli bilgiler sunduğu bildirildi.

76 MİLYON YIL ÖNCE NESLİ TÜKENDİ

Köpek Baliği Fosi̇li̇

Ptychodus cinsine ait köpekbalıklarının, 18. yüzyılın ortalarında keşfedildiği ve dişlerinin kırık kabukları parçalama amaçlı olarak evrimleştiğinin bilindiğini belirten araştırmacılar, ''Ancak tamamen korunmuş bir örnek bulunmadığı için, köpekbalığının tam vücut yapısı tartışmalıydı'' dedi.

Araştırmacılar, yeni keşfedilen fosillerin, bu eski avcının deniz kaplumbağalarını avladığının belirlendiğini ifade ederek, bu av tercihinin, diğer avcılarla rekabet etmesi nedeniyle yaklaşık 76 milyon yıl önce neslinin tükenmesine yol açtığını kaydetti.

Fosillerin incelendiğini ve il elde edilen bulgulara göre, bugünkü köpekbalıklarından farklı olarak devasa, gıcırdayan dişlere ve hızlı yüzme yeteneğine sahip olduğunun ortaya çıktığını belirten araştırmacılar, şöyle devam etti:

''Bu yeni bulgular, Ptychodus'un Kretase döneminin sonlarına kadar özel bir ekolojik niş işgal ettiğini ve muhtemelen aynı avı hedefleyen deniz sürüngenleriyle rekabet ettiğini gösteriyor. 
Sonuç olarak, Meksika'daki bu fosiller, eski deniz dünyasının bir parçası olan ve neslinin tükenmesine yol açan çevresel değişimlere uyum sağlamakta zorlanan Ptychodus köpekbalığının önemli bir örneğini temsil ediyor.''
 

Editör: EYYUP KAÇAR