Meral Özdemir

Binlerce yıllık tarihi yapı ve Kur'an'da geçen peygamberlerin kabirlerinin bulunduğu Eğil yolu tamamlanamadı.

Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı

Diyarbakır'a 42 kilometre mesafede bulunan Eğil, Diyarbakır’ın en önemli kültür ve turizm bölgelerinden biri konumunda. Peygamberler yurdu olarak da adlandırılan ve son yıllarda yıldızı parlayan ilçenin yolu yıllardır tamamlanamadı. Vatandaşlar, 2017 yılında yapımına başlanan yolun yarım kalan bölümünün de bir an önce tamamlanmasını istiyor.

Peygamber kabirleri, tarihi ve doğal güzelliklerini görmek için ilçeye gelenlerin sayısının arttığını belirten vatandaşlar, yolun bir kaç kilometrelik bölümünün kaldığını ve bunun da bir an önce tamamlanmasını beklediklerini kaydetti. Vatandaşlar,  ''Yolun kalan bölümünün artık tamamlanmasını istiyoruz. Bu yol Eğil'e yakışmıyor. Duble yol yapılmalıydı.  Ancak yapılan bu yol  da tam olarak bitirilemedi. Ayrıca ana yoldan ziyarete giden  yol da oldukça dar. Yolun dar oluşu kazalara davetiye çıkarıyor.  Yolun genişletilmesi olası kazaları önleyecektir.. Karşılıklı iki aracın gidiş-gelişi oldukça sıkıntılı. Yetkililerden yolların tamamlanmasını ve ziyarete giden yıolun da genişletilmesini istiyoruz.''

Eğil Yılu

Eğil'de Kur'an-ı Kerim'de 2 ayette bahsedilen Hz. Elyesa(A.S.), Hz. Zulkifl (A.S.) ile Nebi Harun-i Asefi, Nebi Alak, Zenun, Danyal ile Hz. Elyesa'nın (A.S.) amcasının oğlu Hürmüz, Nebi Harun'un yeğeni ve yardımcısı Ruyem gibi Nebi  ve velilerin kabirleri de yer alıyor.

Peygamber kabirlerinin yanı sıra ilçede kayaların içine oyulmuş kral mezarları, kaya kale ve baraj gölü, mağaralar bulunuyor.

Eğil Ziyaret

Kaynak: Meral Özdemir