Dünyada tükettiğimiz su ile ilgili araştırmada, içtiğimiz, kullandığımız suyun kökeninin 4.5 milyar yıla dayandığı belirtildi.

Yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık yüzde 0.3'ü kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir. Tatlı su kaynaklarının Yüzde 87`si kutuplarda ve yeraltında hapsedilmiş durumda. Akarsularda bulunan su ise toplam su miktarı ancak yüzde 1'i oranındadır.

İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor. İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor.

SUYUN KÖKENİ

Su İçe

Dünyada suyun nasıl oluştuğu insanklar tarafından hep merak edilen bir konular arasında yer almıştır. Suyun dünyaya nasıl geldiği ile ilgili farklı hipotezler ve teoriler yapılsa da insanların kafasındaki soru işaretleri hep varlığını korudu. Yapılan yeni çalışmalar bu gizem perdesini aralar gibi. Yapılan son çalışmalarda, suyun Güneş Sistemi'nin oluşumundan beri var olduğunu ortaya koyuyor.

S U İ Ç E

Bilim insanları, dünyadaki suyun 4.5 milyar yıl öncesine, Güneş Sistemi'nin oluşumuna kadar uzandığını belirten yeni bir çalışma yayımladı. Suyun karmaşık dört aşamalı süreç sonucunda bugünkü halini aldığı kaydediliyor.

Araştırmacılar, bu sürecin nasıl gerçekleştiğini açıklamak için yıldız ve gezegen sistemlerini inceledi ve bu sayede içtiğimiz suyun büyük bir kısmının Güneş Sistemi'nin oluşumunun erken aşamalarından miras kaldığını belirledi.

SU VE UZAYDAKİ BULUT

Su İçe2

Araştırmalarda, her şeyin dünya dışında, uzaydaki bir bulutun hidrojen, helyum, oksijen ve karbon bileşenleriyle zenginleştiği bir noktada başladığı belirlenirken, oluş aşaması şöyle açıklandı:

''Toz taneleri ve oksijenin birleşmesiyle su oluşana kadar geçen süreç, su buzu adını alıyor. Ardından, yerçekimi devreye giriyor ve buzu içeren madde merkeze çekiliyor. Bu aşamada, gaz ve toz 100 Kelvin (-173 derece) sıcaklığa ulaşıyor, kimyasal olarak süblimleşme gerçekleşiyor ve bol miktarda su buharı açığa çıkıyor.

Protogezegen diski oluşumuyla birlikte, su buzunun tekrar buza dönüştüğü bir aşama yaşanıyor. Son olarak, Güneş Sistemi'nin gezegenleri, asteroitleri ve kuyruklu yıldızlar şekilleniyor ve bu süreçte su, dünyamızın bugünkü su kaynaklarını oluşturuyor. Yapılan çalışma, Dünya'daki mevcut suyun büyük bir kısmının 4.5 milyar yıl önceki Güneş Sistemi'nin oluşumundan geldiğini gösteriyor.''

Araştırmacılar, bugünkü suyun yüzde 1 ila 50'sinin bu eski döneme ait olduğunu tahmin ettiklerini ve bunun da suyun oluşumuyla ilgili önemli bir anlayışı sunduğuınu ifade ederek, bu bilgilerin evrenin derin sırlarını keşfetmek için atılmış önemli bir adımı temsil etiğini söyledi.
 

Editör: Meral Özdemir