Çin'de arkeologlar tarafından yapılan araştırmada, 2 bin yıllık ''Ölümsüzlük Zırhı'' bulundu.

Arkeologlar, Çin'in derinliklerinde, ölümsüzlüğe olan inancın somut bir kanıtı niteliğinde 2000 yıllık eşsiz bir keşfe imza attı. M.Ö 206'dan M.S 220'ye kadar hüküm süren Han Hanedanlığı'na ait, binlerce yeşim parçasının altın iplikle bir araya getirilmesiyle oluşturulan bu cenaze elbisesinin, adeta bir zırh gibi ölen kişiyi koruma amaçlı tasarlandığı belirtildi.

YEŞİM, İNANÇ MESELESİ

Eski Çinliler, yeşim taşının ölümsüzlüğü temsil ettiğine ve ruhu koruduğuna inandıklarını anlatan arkeologlar, bu inancın cenaze törenlerinde yeşimin sıklıkla kullanılmasına yol açtığını ifade etti.

Yeşim cenaze elbiselerinin, ölen kişinin bedenini ve ruhunu bir arada tutarak, ölümden sonraki hayatta da varlığını sürdürmesini sağladığına inanıldığı belirtildi.

SANAT ESERİ GİBİ İŞLENEN ELBİSE

Zirh Haberi̇çi̇

Arkeologlar, her bir yeşim cenaze elbisesinin, usta zanaatkarlar tarafından büyük bir özenle hazırlandığını belirterek, binlerce farklı şekil ve boyuttaki yeşim parçasının, altın ipliklerle özenle bir araya getirilerek adeta bir sanat eseri ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Arkeologlar, ''Bu elbiselerin yapımında kullanılan yeşim taşının kalitesi ve işçiliğin inceliği, ölen kişinin sosyal statüsünü yansıtıyordu'' dedi.

2000 YILIN SIRRINI ÇÖZMEK

Nemrut Krater Gölü’ne yoğun ilgi Nemrut Krater Gölü’ne yoğun ilgi

Bu eşsiz buluntunun, Han Hanedanlığı dönemi hakkında önemli bilgiler sunduğunu kaydeden arkeologlar, yeşim cenaze elbiselerinin, o dönemdeki insanların ölümle ilgili inançlarını, sanat anlayışlarını ve sosyal yapılarını daha iyi anlamayı sağladığını söyledi.

ÖLÜMÜN ÜSTESİNDEN GELME ÇABASI

Arkeologlar, yeşim cenaze elbiselerinin, insanlığın en temel sorularından biri olan ölüme karşı verilen mücadeleyi gözler önüne serdiğini söyleyerek, ''Binlerce yıl önce yaşayan insanlar da tıpkı bizler gibi ölümsüzlüğü arıyor ve ölümden sonraki hayata dair umutlar taşıyorlardı'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR