b arınak1Diyarbakır Sur İlçesine bağlı Bağıvar Mahallesi'nde hayvan barınağı için ayrılan araziye yaptırılan bina kahvehane olarak kullanılıyor.

Bir süre önce düzenlenen Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında belediyelerin hayvan barınağı kurabilmesi konusunda büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler için 2023 yılı sonu, diğer belediyeler için 2025 yılı sonuna kadar süre tanındı.

HAYVAN BARINAĞI, KAHVE OLDU

Sur Belediyesi'ne ait olan ve hayvan barınağı için tahsis edilen arsaya bazı vatandaşlar tarafından baraka yapıldı ve çiftlik olarak kullanılmaya başlandı. Ancak bir süre sonra yıkılan barakanın yerine bu kez beton bina yapıldı. Yaklaşık bir yılı aşkın süredir yapılan bina kahvehane olarak kullanılmaya başlandı.

MAHALLE SAKİNLERİ YIKILMASINI İSTİYOR

Hayvan barınağı yapılması beklenirken, araziye yaptırılan binanın kahvehaneye dönüştürülmesi bazı vatandaşların tepkisine neden oldu. Vatandaşlar belediyeye dilekçe vererek, binanın yıkılmasını istedi.

TAPUSUZ BİNAYA SU VE ELEKTRİK ABONELİĞİ 

Binanın yapılmasına yetkililerin duyarsız kaldığını iddia eden vatandaşlar, şunları söyledi:

''Bu arsa hayvan barınağı için tahsis edildi. Belediyeye ait bir arsa. Google Harita'da da burası 'Hayvan Barınağı' olarak geçiyor. Belediyenin kendi arsasına bir şahsın gelip bina yapmasını ve burayı kahvehane olarak kullanmasını anlayamıyoruz. Belediye yıkım kararı aldığını söylüyor. Ancak bir türlü binayı yıkmıyor. 

Ayrıca, abonelik için bizlerden evrak üstüne evrak isteyen, tapu olmadan abonelik vermeyen DEDAŞ ve DİSKİ abonelik veriyor. Burası belediyeye ait bir arsa ve tapu olmadan bu abonelikleri nasıl verildi bilmiyoruz.''

sevgi ekmekçiler

''BELEDİYELER HAYVAN BARINAKLARI İÇİN DUYARSIZ''

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) kurucu üyesi olan aynı zamanda Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanlığını yapan Sevgi Ekmekçiler, belediyelerin hayvan barınakları için ilgisiz kaldığını, veteriner dahi atamadıklarını söyledi.

Hayvan barınağı kurulması amacıyla Diyarbakır'da sadece Çermik, Kayapınar ve Silvan ilçe belediyelerinin başvurduğunu ifade eden Ekmekçiler, bu üç yer için de komisyonun karar vereceğini söyledi.

Hayvanları Koruma Kanununun belediyelere önemli sorumluluklar yüklediğini, ancak yaptırım gücü olmaması nedeniyle, barınakların kurulmasıyla ilgili ciddi adımların atılmadığını kaydeden Ekmekçiler, şöyle dedi:

''Yasa 2004 yılında çıktı. Maalesef belediyeler sorumluluklarını yerine getirmiyor. Hayvanları kısırlaştırmış olsalardı, hayvan popülasyonu yarı yarıya azalmış olacaktı. Görevini yapmayan resmi kurumlar yerine ne yazık ki hep hayvanlar ve onları korumaya çalışan hayvan severler suçlu olarak görülüyor.''

Ekmekçiler, yasaya göre barınak yerine bakımevleri kurulması gerektiğini de ifade ederek, ''Bu bakımevleri hayvanları bulunduğu yerden alacak, bakımevine getirip kısırlaştırıp, aşılarını yapıp küpe ve çipini de taktıktan sonra aldığı yere geri bırakacak. Sadece sokakta yaşayamayacak durumda olan hayvanların bakımevlerinde kalması gerekiyor'' dedi.

barınak2

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA GELMEDİ

Bu arada, görüştüğümüz Sur Belediyesi yetkilileri, konuyla ilgili araştırma yapacaklarını ve gerekli bilgiyi vereceklerini söyledi. Ancak aradan bir gün geçmesine rağmen henüz bir açıklama yapılmadı.

barınak

Editör: EYYUP KAÇAR