Ferit Aslan

Diyarbakır’da, İHD Genel merkezi ve Diyarbakır Şubesi tarafından, “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Kaneransı” düzenledi. Çok sayıda uzman, akademisyen ve gazetecinin davet edildiği programda sürpriz iptaller yaşandı. 

Whatsapp Image 2024 03 16 At 10.34.29

Konferansın bugün öğleden sonraki oturumunda konuşması beklenen eski milletvekili Leyla Zana, konferansa gönderdiği mesajda katılamayacağını belirtti.

Konferansa gönderdiği mesajda Zana, Diyarbakır’daki Newroz kutlamasına katılacağını da  vurguladı.

Whatsapp Image 2024 03 16 At 11.05.49

İKTİDAR VE MUHALEFET VEKİLLERİNİN BULUŞMASI DA İPTAL

Konferansın açılış konuşmasını yapan İHD Diyarbakır şu başkanı Ercan Yılmaz, bu konferansı önce 2020’de yapmak istediklerini, Kovid salgını nedeniyle yapamadıklarını, daha sonra geçen yıl yapmalarını da deprem felaketinin engellediğini söyledi. 2.5 aylık bir çalışma ile bu konferansı gerçekleştirdiklerini söyleyen Yılmaz, yarın yapılacak bir oturumda konuşmacı olarak beklenen DEM, AKP ve CHP’li vekillerin katılamayacağını bunu sonra yapacaklarını söyledi. 

İHD Diyarbakır Şube başkanı Ercan yılmaz, yaşanan sorun nedeniyle  tanıklık etmedikleri vahşet kalmadığını belirterek, “Yaşanan tüm acılara rağmen bugün bu salonda bulunan bizler ve artık çatışma ve savuş istemeyen milyonlarca insan kendi bellekleri ve kimlikleri ile kabul görmek ve yaşamak istiyoruz. Bunun için onurlu ve adil bir barış sürecine ihtiyacamız olduğu bir hakikat olarak karşımızda durmaktadır” dedi. 

Whatsapp Image 2024 03 16 At 11.05.49 (1)

“BARIŞ SÜRECİNE DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR”

İHD Eş Genel başkanı Hüseyin Küçükbalaban ise,  esasen bir Türk ve Türkiye meselesi olan Kürt meselesi artık bölgesel bir sorun ve çözümsüzlük işleri daha da karmaşık bir hale getirdiğini söyledi. Türkiye etnik, dilsel, dinsel ve kültürel özellikleri bakımından çoğulcu bir dokuya sahip. Çoğulculuk, İHD’nin pek çok kez vurguladığı ve yansıttığı, “herkes farklı, herkes eşit” sloganında ifadesini buluyor. Çoğulculuk aynı zamanda demokrasinin de temeli. Demokrasi ile insan hakları arasında koparılamaz bir bağ bulunuyor. O nedenle, İHD olarak bir kez daha ülkenin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çiziyoruz ve bu temel sorunun en önemli halkası ise Kürt meselesidir. İnsan hakları ve demokrasi sorununun çözülebilmesi için yeni barış sürecine ve çatışma çözümüne her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.” dedi.

Whatsapp Image 2024 03 16 At 11.05.49 (2)

Küçükbalaban, Türkiye’nin, Kürt meselesi gibi temel meselelerini diyalog ve müzakereye dayalı çatışma çözüm yöntemleri kullanarak çözememiş bir ülke olduğunu ifade ederek, “Tam da bu nedenle silahlı çatışmalar ülke içi ve ülke dışında devam ediyor ve her gün canımızı yakmaya, yaşamlarımızda her geçen gün daha fazla kayba neden oluyor. Coğrafyayı daha fazla insansız, ormansız, doğasız kılıyor. Kürt sorununun çözümsüzlüğü ve yeniden başlayan silahlı çatışmalar nedeni ile yaşamını yitirenler ile ilgili oldukça ağır bir bilanço ile karşı karşıyayız. Çatışma ve savaş ortamı ile birlikte genel baskı ortamında şiddetin öne çıkması ve beraberinde nefret dilinin zehrini akıtması kaçınılmaz oluyor. Nefret saikı ile artan ırkçı saldırılarda ise yükseliş eğilimi devam ediyor” diye konuştu.  
 
İHD Eş Genel başkanı Hüseyin Küçükbalaban, “Bütün bu olumsuzluklardan kurtulmamız barış ile mümkün. Kürt sorununun inkarından vazgeçilmesi ve bu sorunun kabul edilmesi toplumsal barışın sağlanması için zorunludur. Kalıcı bir çatışmasızlık için Kürt Meselesinin çözümünde önemli bir aktör olan Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmesinin bir an önce önü açılmalıdır. Müzakere ile uzlaşı yolu açılmalı ve bu süreçlere siyasal ve toplumsal kesimlerin katılması sağlanmalıdır.” dedi.  

TOPLANTIDA HALEPÇE İÇİN 1 DAKİKA SAYGI DURUŞU

Toplantıda Halepçe katliamının yıldönümü nedeniyle Irak Kürdistan bölgesi Parlemontosunun aldığı karar nedeniyle saat 1.00’de 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

Osman Hamdi Bey'in eserine yansıyan Diyarbakırlıların giyim kültürü Osman Hamdi Bey'in eserine yansıyan Diyarbakırlıların giyim kültürü

Toplantı oturumlarla devam ediyor.

Editör: Özgür Ayaydın