Tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan Şırnak'ın Cizre İlçesinde Dağkapı Mahallesi'nde bulunan tarihi abbara, son depremde hasar aldı. İlçede daha önce sayıları 3 olan tarihi abbaraların sayısı zamanla 1'e düştü. Vatandaşlar, depremde zarar gören son abbaranın restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor.

Son abbaranın kurtarılmasını isteyen vatandaşlardan Tarık Oran, "Son depremden sonra duvarlarında büyük çatlaklar meydana gelmiş ve yıkılacak gibi duruyor. Tehlike arz ediyor.. Geç olmadan müdahale edilerek restore edilmesi gerekiyor. Çökmesi durumunda yanında bulunan evlere büyük zarar verebilir. Geçmek çok tehlikeli, görmüş olduğunuz gibi taş parçaları düşmüş ve yavaş yavaş duvar sıvaları dökülüyor. Bu taşlar geçenlerin üstüne düşerse daha kötü sonuçlar yaşanabilir. Günde binlerce kişinin geçtiği tarihi yapının yenilenerek turizme kazandırılması için yetkililerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Bu tarihimizi yıktırmayalım turizme kazandıralım." dedi.

Abbara nedir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde örgü teknikleri kullanılarak inşa edilmiş, eğrisel yüzey ya da yüzeylerden oluşan mimari örgü öğesine abbara ya da kabaltı deniyor. Abbaralar bazen sivri kemerli, basık kemerli veya yuvarlak kemerli olup, örgü sistemi beşik tonoz, çapraz tonoz olarak karşımıza çıkıyor. Evlere girişte yapılan sahanlıklar, bazen sokak üstlerinde, altta bir geçit bırakarak yapılmış odalar, ortak kullanım alanları ile özel kullanım alanlarının ara kesitlerinde nasıl bir yapılanma içinde olduğunu gösteriyor.

Editör: HABER MERKEZİ