Intermittent Fasting (IF) ya da aralıklı oruç olarak bilinen diyet bir süredir yaşamlarımızda popülerliğini arttırarak dolaşıp duruyor. 2013’te David Zinczenko ve Peter Moore’un ''The 8 Hour Diet'' kitabı ile popülerliğini artıran bu diyet; 8 saatlik bir süre içinde günlük tüm yemeğinizi yemenin dramatik bir şekilde kilo kaybı ile sonuçlanacağını öne sürüyor.
Bu diyet yemek yediğiniz zaman dilimini kısıtlamaktan ibarettir. Başka türlü açıklayacak olursak oruç gibi dönüşümlü yeme döngülerinden geçersiniz. Diğer pek çok diyetin aksine sınırlanan yemek değil zamandır.
Çeşitli araştırmalar bu yeme düzenini benimsemenin;
Kilo kaybı
Gelişmiş metabolik sağlık
Hastalıklardan korunma
Daha uzun bir yaşam süresi gibi kazanımları olduğunu belirtmiştir.
Bu trend yeme planını denemekle ilgileniyorsanız, onu nasıl yöneteceğiniz konusunda biraz endişeli olabilirsiniz. Endişelenmeyin, başlarken işinizi kolaylaştıracak güzel ipuçlarım var!
İlk olarak; uzmanınız ile görüşerek bu diyeti uygulamanın sağlığınız adına sorun teşkil etmeyeceğinden emin olun. Ardından zamanlama türünü belirleyin ve denemek istediğiniz formatı seçin. Sıklıkla denenen, popüler olan seçenek 16/8 yöntemidir. Bu yöntemde 16 saat süresince bir şey yemez, (Yalnızca sıvı alımı mevcuttur; su, çay, kahve vb.) sonrasında 8 saatlik bir süre içinde yemek yersiniz.
Sizin için gerçekçi bir programla başlayın! Bu beslenme programına aniden dahil olmanıza gerek yok. Her gün yemek yediğiniz zaman aralığını biraz daha küçültmeye odaklanın, seçtiğiniz zaman formatına ulaşıncaya kadar. Böylece midenizde ani bir gurultu hissetmez ve stres, yorgunluk, asabiyet gibi yaşayabileceğiniz olası durumların önüne geçersiniz.
Bedeninizi iyice nemlendirdiğinizden emin olun! Yemek yeme süresinin kısıtlandığı bu beslenme formatında; yemek yemediğiniz zaman diliminde kalorisiz sıvılar ile bedeninizi yeterince nemlendirdiğinizden, vücudunuza yeterli suyu sağladığınızdan emin olun.
Yemeklerinizi önceden hazırlayın! Unutmayın bu beslenme formatı, dönüşümlü yeme döngüleri içeriyor, dolayısıyla uygulamanın ilk zamanlarında kontrolsüz bir açlık hissedebilir ve ne tükettiğiniz konusunda farkındalığınızı kaybedebilirsiniz. Besleyici şeyler tüketmekte ısrarcı olun ve öğünlerinizi planlayın.
Yavaş ve sık yiyin! Yemek yediğiniz zaman diliminde birden fazla öğün oluşturmaya özen gösterin. Midenize yük bindirmemek, rehavet vb. durumlarla karşılaşmamak adına t ek ve ani öğünlerden kaçının.