Diyarbakır yıllar önce otobandan yararlanmazken, şimdi de hızlı tren projesinde devre dışı kalıyor. 

Yaklaşık 15 yıl önce otoban konusunda yaşanan olayın bir benzerini daha yaşıyor Diyarbakır. Şanlıurfa'ya getirilen otoban Diyarbakır-Şanlıurfa arası 178 kilometre ve düz bir alana sahip olmasına, viyadük, tünel gibi ekstra masraflar gerektirmezken yine de projeye dahil edilmedi.  

Bugün de hızlı tren projesinde Diyarbakır devre dışı bırakılıyor.

Diyarbakır, konumu itibariyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin merkezindedir. Çevre illerin Diyarbakır'a mesafesi 1 ile 1.5 saat arasında değişiyor. Yani buraya yapılacak olan hızlı tren projesi veye benzeri projeler bölgeye de yansıyacaktır. Yani bölge illeri de bundan yararlanacaktır. 

Diyarbakır geçtiğimiz günlerde uçak seferleriyle ilgili de sorun yaşamıştı.
THY'nin Diyarbakır için uçak seferlerini artırması beklenirken, tam tersine  seferleri azaltmıştı. Uçak seferlerini azaltırken de Diyarbakır'a göre daha az talep olan başka illerin sefer saysılarını artırtırmıştı. Konu Meclis gündemine de taşınmış, ancak sonuç değişmemişti.

Ulaşım bir bölgenin kalkınmasına kilit rol oynar. Ulaşımın hızlı ve gücenli olması demek; o bölgede üretilenlerin pazara daha kolay ulaşması, bölgenin pazar payının artması, turizm hareketliliğinin, istihdam alanlarının artması demektir. Tüm bu gelişmeler de doğal olarak ekonomik canlılık kazandıracak ve gelişme ve refah seviyesinin artmasında etken olacaktır.

Oluşturulan bir heyet hızlı trenin Diyarbakır'a getirilmesi için yoğun çaba harcıyor. İşin peşi bırakılmış değil. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya'nın da yer aldığı Diyarbakır heyeti, görüşmelerini sürdürüyor.

Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattını Malatya, Elazığ üzerinden Diyarbakır'a kısa zamanda getirilmesi için görüşmelerini sürdüren heyet, bürokratların ilginç bir önerisiyle de karşılaştı.

Diyarbakır heyetine Sivas-Malatya-Elazığ-Diyarbakır hızlı tren hattı projesinin olmadığı yanıtı verilirken, bürokratlar söz konusu 3 şehirdeki vatandaşların mevcut trenlerle Sivas'a gelebileceği önerisinde bulundu. Yani mevcut trenle Sivas'a gelinsin, buradan da hızlı tren kullanılabilir önerisi. Fıkra gibi değil mi?

Heyetin girişimlerini ve çalışmalarını yerinde buluyorum. Kent için önemli bir görev yürüyorlar. Ancak, bu heyet daha güçlendirilmeli ve desteklenmelidir.

Sivil toplum örgütleri artık gücünü göstermelidir. Diyarbakır lafla değil,   gerçek anlamda artık makus talihini yenmeldir.

Bu hizmet tüm Diyarbakır içindir ve bu partiler üstü bir durumdur. Otoban, hızlı tren projesi ve uçak seferlerinin azaltılması gibi yaşanan olumsuzlukları bu kadim kent hak etmiyor.

Diyarbakır'ın kalkınmasını, katkı sağlanmasını isteyenler, bu kente olan sevgi ve sorumluluklarını artık göstermelidir.