''Bir avuç toprak için yor kendini, Dünyada ölümden başkası yalan''.

Candan Erçetin'in söylediği bu anlamlı şarkıyı dinlerken, duygulanmamak elde değil. Anlayana, çok şey ifade ediyor. 

Mal için, hele dilimizden sürekli düşürmediğimiz ''dünya malı'' için  
değermiydi, 9 cana kıymaya. Tabii ki değmezdi ama demek ki bazıları için mal candan da değerliymiş.

Bir hayatı yok etmek, bir yuvayı yıkıp dağıtmak bu kadar kolay olmamalı. 
Birileri mezara giderken, birileri de zindanda çürüyecek. Hele geride evlatsız veya babasız kalanların ömür boyunca yaşayacağı acıya ne demeli. Niçin? Bir avuç toprak için..

Geçtiğimiz günlerde Bismil'de çıkan çatışmayla 9 kişinin uğruna öldüğü kan dökülen arazideki ürün hasat edilerek, elde edilen gelir hayır kurumlarına dağıtılacak. Bu haberi okuyunca, yaşanan olayla ilgili duygularımı sizlerle paylaşmak istedim.

Geniş verimli arazilerin yer aldığı Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde sürekli bu tür olaylar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl da yine arazi anlaşmazlığı nedeniyle çatışma çıkmış ve 8 kişi yaşamını yitirmişti.

Toplum olarak sürekli mal ve mülkle ilgili ''Dünya malı'', ''Mal da yalan, mülk de yalan, var biraz da sen oyalan''; gibi benzer sözler sarf ederiz. Ama iş icraata geldin mi her şey unutuluyor.

Bırakın insanı katletmeyi, hiç bir kimse başka bir canlının canına kastedemez. Dünyadaki her canlı yaşama hakkına sahip.

Dünya malı için kan dökülmesini anlamsız buluyorum. Taraflardan kim haklı, kim haksız bilmiyorum. Ancak, varsa bir hukuksuzluk, bunun için başvurulacak yol şiddet değil, adli merciler olmalı.

Türkiye'de özellikle kırsal kesimde Ortadoğu kültürü kendini daha belirgin bir şekilde gösterir.

Dünyaya bakış olarak Ortadoğuluyuz. Her şey için üzülür, Ancak, hiçbir şey yapmayız. Modern dünya nimetlerinden yararlanırız, ancak modernleşmeyi reddederiz.

Candan Erçetin'in söylediği şarkıyla yazımı noktalayayım

''Geri döndüren gördün mü geçmişi
Boşa soldurdun o nazlı gençliği
Bir avuç toprak için yor kendini
Dünyada ölümden başkası yalan''